Kuchnia libańska - jaka jest? Cechy kuchni libańskiej
Kuchnia libańska to jedna z kuchni bliskowschodnich ciesząca się dużą popularnością. Kombinacje smaków, duża ilość warzyw i lekkość tej kuchni zjednują jej wielu fanów. Czym jeszcze charakteryzuje się kuchnia libańska?
Kuchnia libańska - cechy charakterystyczne
Kuchnia libańska to jedna z bardziej aromatycznych kuchni świata. Ta bliskowschodnia kuchnia bazuje przede wszystkim na ziołach, jagnięcinie i aromatycznych sosach.
W restauracjach libańskich posiłki opierają się przede wszystkim na przystawkach. Tradycyjny obiad powinien składać się z kilkunastu zimnych i ciepłych przystawek podawanych równocześnie. Do przystawek serwowane są placki tortilli, chlebek libański czy placki.
Po przystawkach podawane są zazwyczaj dania mięsne bazujące na baraninie – szaszłyki, kotlety czy nadziewana cukinia.
Deser w kuchni libańskiej to przede wszystkim baklawa. Ten słodki deser przygotowywany jest zazwyczaj z ciasta filo lub francuskiego przekładanego masą przygotowaną z orzechów i miodu.
Aby ugasić pragnienie Libańczycy polecają herbatę z dużą ilością mięty, cynamonu i kardamonu.