Kuchnia libańska - jaka jest? Cechy kuchni libańskiej

2016-08-04 11:54

Kuchnia libańska to jedna z kuchni bliskowschodnich ciesząca się dużą popularnością. Kombinacje smaków, duża ilość warzyw i lekkość tej kuchni zjednują jej wielu fanów. Czym jeszcze charakteryzuje się kuchnia libańska?

Kuchnia libańska - jaka jest? Cechy kuchni libańskiej
Autor: thinkstockphotos.com Charakterystyczne dla kuchni libańskiej jest jednoczesne serwowanie wielu przystawek - ciepłych i zimnych

Kuchnia libańska - cechy charakterystyczne

Kuchnia libańska to jedna z bardziej aromatycznych kuchni świata. Ta bliskowschodnia kuchnia bazuje przede wszystkim na ziołach, jagnięcinie i aromatycznych sosach.

W restauracjach libańskich  posiłki opierają się przede wszystkim na przystawkach. Tradycyjny obiad powinien składać się z kilkunastu zimnych i ciepłych przystawek podawanych równocześnie. Do przystawek serwowane są placki tortilli, chlebek libański czy placki.

Po przystawkach podawane są zazwyczaj dania mięsne bazujące na baraninie – szaszłyki, kotlety czy nadziewana cukinia.

Deser w kuchni libańskiej to przede wszystkim baklawa. Ten słodki deser przygotowywany jest zazwyczaj z ciasta filo lub francuskiego przekładanego masą przygotowaną z orzechów i miodu.

Aby ugasić pragnienie Libańczycy polecają herbatę z dużą ilością mięty, cynamonu i kardamonu.