Jak rozpalić grilla? Jakiej podpałki użyć? [WIDEO]
Żeby móc delektować się warzywami czy mięsem z grilla, najpierw trzeba go rozpalić, a to wcale nie jest takie proste… Od czego zacząć? Jaka podpałka jest najlepsza?
Spis treści
Jaką podpałkę wybrać?
Najpierw warto zatroszczyć się o wybór odpowiedniego węgla i rozpałki. Węgiel powinien pochodzić z drzew liściastych, unikajmy raczej brykietu - zawiera klej, którego „smakiem” może przesiąknąć nasze danie. Jeśli chodzi o podpałkę do grilla, kupujmy te pochodzenia naturalnego, np. wióry drewniane. Nigdy nie używajmy do rozpalenia grilla benzyny czy oleju - nie dość, że popsują smak potrawy, mogą nam zaszkodzić.
Jak rozpalić grilla?
Grill ustawiamy w dobrym miejscu (zwróćmy uwagę na kierunek wiatru, który będzie niósł dym). Jeśli używamy rozpałki w płynie, najpierw układamy węgiel, który następnie polewamy. Gdy wybraliśmy podpałkę stałą - umieszczamy ją w trzech miejscach na palenisku i obkładamy ją większymi kawałkami węgla.
Przykładamy ogień do podpałki i czekamy, aż zajmie cały węgiel (możemy pomagać dmuchając lub za pomocą miecha). Ogień powinien wygasnąć samoistnie pozostawiając żarzące się „kamyczki”, na które nakładamy kolejne porcje węgla, przenosząc na nie żar.
Gdy wszystkie kawałki pokryją się białym nalotem, nakładamy ruszt. Kiedy się nagrzeje, układamy na niego mięso czy warzywa. Pamiętajmy, aby na węglu nie pojawił się ogień.