Jak podawać owoce podczas przyjęć?

2016-09-06 14:07

Owoce powinny być podane w postaci umożliwiającej ich łatwe zjedzenie. Nie jest błędem serwowanie ich w całości, wyglądają apetycznie i stanowią element dekoracyjny, ale zjedzenie niektórych może nastręczyć trudności.

jak-podawac-owoce-na-stol.jpg
Autor: pixabay.com Szklane pucharki z owocami na tzw. jeden kęs.

Spis treści

  1. Jagody i maliny
  2. Owoce cytrusowe: pomarańcze i grejpfruty
  3. Mango
  4. Jabłka i gruszki
  5. Nektarynki  brzoskwinie i morele
  6. Melon, arbuz i papaja
  7. Wiśnie, winogrona i czereśnie

Jagody i maliny

Podajemy w dużych, niezbyt głębokich salaterkach lub porcjowane w małych miseczkach. Osobno podajemy dodatki: cukier puder, słodką śmietankę lub bitą śmietanę.

Owoce cytrusowe: pomarańcze i grejpfruty

Należy obrać ze skórki, skrawając ją dość grubo nożem. Potem wyciąć miąższ spomiędzy błonek w postaci tzw. segmentów. Ułożyć na szklanym płaskim półmisku. Pomarańcze można skropić likierem, grejpfruty posypać cukrem pudrem. Udekorować listkami mięty.

Mango

Owoc przecinamy na połówki omijając pestkę. Każdą połówkę nacinamy w kostkę, nie przecinając skórki. Potem odcinamy od skórki całość jednym pociągnięciem noża.

Jabłka i gruszki

Kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny.

Nektarynki  brzoskwinie i morele

Kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Brzoskwinie powinno się obrać ze skórki. Można podać pokrojone, wtedy warto skropić lekko sokiem cytrynowym, by nie ściemniały.

Melon, arbuz i papaja

Podajemy ze skórą: kroimy na trójkąty, ostrą łyżką lub końcem noża usuwamy pestki. Jeśli masz tzw. francuską łyżkę, z tych owoców możesz wyciąć kulki.

Wiśnie, winogrona i czereśnie

Podajemy z pestkami i łodyżkami. Obok postawmy miseczkę na pestki. Kiście winogron należy pociąć nożyczkami na mniejsze części.