Jak podawać owoce podczas przyjęć?
Owoce powinny być podane w postaci umożliwiającej ich łatwe zjedzenie. Nie jest błędem serwowanie ich w całości, wyglądają apetycznie i stanowią element dekoracyjny, ale zjedzenie niektórych może nastręczyć trudności.
Spis treści
- Jagody i maliny
- Owoce cytrusowe: pomarańcze i grejpfruty
- Mango
- Jabłka i gruszki
- Nektarynki brzoskwinie i morele
- Melon, arbuz i papaja
- Wiśnie, winogrona i czereśnie
Jagody i maliny
Podajemy w dużych, niezbyt głębokich salaterkach lub porcjowane w małych miseczkach. Osobno podajemy dodatki: cukier puder, słodką śmietankę lub bitą śmietanę.
Owoce cytrusowe: pomarańcze i grejpfruty
Należy obrać ze skórki, skrawając ją dość grubo nożem. Potem wyciąć miąższ spomiędzy błonek w postaci tzw. segmentów. Ułożyć na szklanym płaskim półmisku. Pomarańcze można skropić likierem, grejpfruty posypać cukrem pudrem. Udekorować listkami mięty.
Mango
Owoc przecinamy na połówki omijając pestkę. Każdą połówkę nacinamy w kostkę, nie przecinając skórki. Potem odcinamy od skórki całość jednym pociągnięciem noża.
Jabłka i gruszki
Kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny.
Nektarynki brzoskwinie i morele
Kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Brzoskwinie powinno się obrać ze skórki. Można podać pokrojone, wtedy warto skropić lekko sokiem cytrynowym, by nie ściemniały.
Melon, arbuz i papaja
Podajemy ze skórą: kroimy na trójkąty, ostrą łyżką lub końcem noża usuwamy pestki. Jeśli masz tzw. francuską łyżkę, z tych owoców możesz wyciąć kulki.
Wiśnie, winogrona i czereśnie
Podajemy z pestkami i łodyżkami. Obok postawmy miseczkę na pestki. Kiście winogron należy pociąć nożyczkami na mniejsze części.