Jaka dynia do jedzenia, a jaka do ozdoby? Najlepsze dynie do zastosowań kulinarnych i artystycznych
Istnieje kilkadziesiąt odmian dyni. Wielkie, których waga może dochodzić do 60 kg, i malutkie, żółte, zielone, białe, czerwone, pomarańczowe... Nie wszystkie nadają się do jedzenia. Niektóre hoduje się jedynie w celach ozdobnych. Sprawdź, które dynie przeznaczone są do jedzenia, a które do ozdoby.
Spis treści
Najlepsze dynie do jedzenia
Placek dyniowy, zupa, a może pierogi. Wszechstronność zastosowania miąższu dyni może zadziwić. Zaczynając swoją dyniową przygodę warto wiedzieć, z których gatunków wychodzi najlepsze ciasto, a jakie są idealne do przygotowania aksamitnej zupy.
- Najlepszymi rodzajami dyń do przygotowania pumpkin pie są: Cinderella, Pink Banana, Sugar Pie oraz Blue Hubbard.
- Zupy przygotowuje się zazwyczaj z dyń: Red Kuri, Kabocha i Butternut.
- Dobry farsz do pierogów i naleśników możemy uzyskać z dyń Acorn oraz Sweet Dumpling.
- Jako samodzielne dania najlepiej sprawdzają się pyszne dynie Carnival oraz Delicata.
- Natomiast najlepszą odmianą do chlebków, ciast i ciasteczek jest Sweet Meat.
Rodzaje dyń ozdobnych
Jednymi z najlepszych dyń ozdobnych są Big Rock, Charmant, Baby Pam, Baby Bear. Mają one miękką skórkę i gruby miąższ, które umożliwiają łatwe rzeźbienie nawet najbardziej skomplikowanych kompozycji. Dynie Orange Smoothie, Cotton Candy oraz Lumina, dzięki swojej gładkiej skórce, idealnie nadają się do malowania na nich wymyślonych wzorów. Dodatkowo dynie Orange Smoothie są jednymi z najlepszych dyń do przygotowywania potraw, więc jeśli pomalujemy je nietoksycznymi farbami lub flamastrami, będziemy mogli wykorzystać je później do obiadu lub deseru. Innymi dyniami, które nadają się do wykonania z nich ozdób, są: Orange Magic, Cinderella, Turban, Full Moon, Lumina, Sunshine oraz Red Kuri.