Dieta zasadowa ma utrzymać pH krwi w normie, co oznacza zapewnienie dobrego samopoczucia i zmniejszenie ryzyka zachorowalności na raka, choroby serca i otyłości. Równowaga kwasowo - zasadowa organizmu powinna być zachowana jeśli pH krwi wynosi 7,35 – 7,45. Odchylenia od tej normy prowadzą do zasadowicy i kwasicy, czyli najprościej mówiąc groźnych chorób związanych z nieodpowiednim pH krwi.
Na czym polega dieta zasadowa
Dieta zasadowa polega na stopniowej zmianie proporcji produktów kwasowych i alkalizujących w codziennym jadłospisie. Według zaleceń produkty zasadowe powinny zajmować około 70-80 procent diety.
Produkty zasadowe
Do produktów zasadowych zaliczamy przede wszystkim:
- warzywa - zielone, surowe, gotowane na parze;
- owoce - surowe, szczególnie grejpfruty i cytryny, które mają silne działanie alkalizujące;
- kiełki roślinne;
- migdały, orzechy laskowe, ziarna słonecznika i dyni (ziarna namoczone przed spożyciem zwiększają swoją zasadowość);
- soję - w postaci kiełków, mleka, lub tofu.
Dieta zasadowa nie toleruje: białka zwierzęcego, jajek, cukrów, mąki, płatków owsianych, ryżu, kaszy jęczmiennej, makaronów. Wysoki odczyn kwasowy ma również czarna kawa, herbata, alkohol i nikotyna.