Siarczyny: czy związki siarki zawarte w winach są szkodliwe dla zdrowia?

2016-09-06 18:08

Na etykietach umieszczonych na butelkach z winami wśród składników często znajduje się notka o zawartości siarczynów. Powszechnie uważa się, iż związki siarki używane są do produkcji trunków o niskiej jakości. Czy to prawda? Czy siarkowanie wina szkodzi zdrowiu?

zy_zwiazki_siarki_zawarte_w.jpg
Autor: photos.com Wina od dawna zawierają siarczyny - potrzebne do utrzymania alkoholu w dobrej kondycji. Siarczyny zawarte w winie nie szkodzą ludziom i nie zmieniają smaku trunku

Spis treści

  1. Dlaczego siarka jest potrzebna w produkcji win?
  2. Czy obecność siarki w winach może zaszkodzić ludziom?
  3. Dlaczego obawiamy się siarki w winach?

Dlaczego siarka jest potrzebna w produkcji win?

Okazuje się, że tzw. siarkowanie wina to proces stosowany od kilkuset lat i nie należy przesadnie przejmować się informacjami o zawartości siarki w winach. Dotyczy to zarówno win tańszych, jak i tych z najwyższej półki. Dwutlenek siarki stosowany jest w  produkcji większości win i tak naprawdę chroni wino. Siarka ma za zadanie powstrzymywać niekontrolowany rozwój drożdży w procesie fermentacji, zwiększać odporność na utlenianie oraz zapobiegać rozwojowi bakterii, które powodują przeobrażanie się wina w ocet winny. Związki siarki powstają także samoczynnie jako rezultat rozkładu drożdży używanych w procesie fermentacji.

Czy obecność siarki w winach może zaszkodzić ludziom?

Chociaż nazwa siarczyny nie brzmi zachęcająco, nie należy jednak bać się tego określenia. Obecność siarki w winach to nic nowego ani groźnego dla zdrowia ludzi. Warto pamiętać, że związki siarki znajdują się też w suszonych owocach, które tradycyjnie używane są do przyrządzania świątecznych kompotów. Zawartość siarczynów w butelce wina najczęściej jest podobna lub nawet niższa niż w kompocie z suszu. Ponadto dwutlenek siarki używany jest także do produkcji tzw. biowin, które uważane są za zdrowsze ze względu na ekologiczne (naturalne) metody produkcji.

Dlaczego obawiamy się siarki w winach?

Dawniej, gdy produkowano wina prostymi metodami, siarka była mocniej wyczuwalna i często dominowała w smaku wina (szczególnie w tańszych trunkach). I prawdopodobnie z tego właśnie względu obecność siarki w winach zyskała złą sławę. Dziś proces produkcji win jest udoskonalony i zawartość siarki jest tak dobrana, aby nie była ona wyczuwalna.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE