Co to jest glutaminian sodu? Czy jest szkodliwy? Fakty i mity
Glutaminian sodu to dość tajemnicza substancja, która sama nie ma smaku, ale zdecydowanie wzmacnia smak i zapach potraw. W Japonii jest nazywany ''istotą smaku''. Powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym - dodawany jest do konserw, zup instant, przypraw. Nie ma najlepszej prasy i często uważany jest za szkodliwy. Czy słusznie? Rozprawiamy się z faktami i mitami na temat glutaminianu sodu.
Glutaminian sodu pierwotnie był uzyskiwany z wodorostów. Uważa się, że cudowne smaki chińskiej i japońskiej kuchni mają źródło m.in. w tej przyprawie, która właściwie przyprawą nie jest. Ma postać kryształków lub białego proszku, stąd chińska nazwa ve-tsin, czyli cudowny proszek. Na 1 l lub 1 kg potrawy dodaje się 1,5 g glutaminianu sodu, czyli ok. pół łyżeczki. To wystarczy, żeby naturalny smak potrawy stał się bardziej wyczuwalny i mocniejszy.
Dlaczego glutaminian sodu może być szkodliwy?
Nadmiar spożytego glutaminianu sodu może powodować potliwość, palpitacje serca i wywoływać niepokój. To tzw. syndrom chińskiej restauracji, czyli objawy występujące po zjedzeniu obfitego posiłku tamże.
Nie udało się jednak dowieść, że winowajcą jest wyłącznie glutaminian sodu - stąd nie ma pewności. Przypuszcza się, że alergiczne reakcje mogą być efektem także złożonego działania orzechów, grzybów, ziół.
Glutaminian sodu został zalegalizowany w Unii Europejskiej pod nazwą E621. Ma wielu przeciwników mówiących, że to trucizna. Prawda pewnie jest gdzieś pośrodku i dotyczy nie tylko glutaminianu sodu. Warto jednak przyjąć, że glutaminian sodu jest szkodliwy w nadmiarze. Kolacja w chińskiej restauracji nie otruje Cię, ale staraj się unikać przetworzonej żywności z glutaminianem sodu, np. chipsów czy zup w proszku.