Co jeść na śniadanie, a czego unikać?

2022-03-10 8:21

Śniadanie to wciąż niedoceniany i często zupełnie zaniedbywany posiłek, podczas gdy dietetycy zgodnie twierdzą, że jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Z czego powinno składać się zdrowe śniadanie, a czego lepiej jest unikać?

Co jeść na śniadanie, a czego unikać?
Autor: Shutterstock.com Co jeść na śniadanie, a czego unikać?

Spis treści

  1. Czy wiesz, jakie powinno być zdrowe śniadanie?
  2. Zobacz GALERIĘ przepisów: Jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada

Znane chińskie przysłowie brzmi: "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi". Tradycyjna medycyna chińska, na wiele lat przed odkryciami zachodnich dietetyków dotyczącymi roli śniadania w prawidłowym żywieniu człowieka, podkreślała znaczenie tego pierwszego posiłku w ciągu dnia. Śniadanie śniadaniu jednak nierówne i żeby w pełni wykorzystać dobroczynny wpływ najważniejszego posiłku każdego dnia, należy wykazać się wiedzą i dbałością podczas procesu przygotowania i samego jedzenia.

Czy wiesz, jakie powinno być zdrowe śniadanie?

Śniadanie nie powinno być zbyt obfite ani zbyt ubogie. Powinno zaspokajać około 20-25% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Po zjedzeniu śniadania powinno się być najedzonym, ale nie przejedzonym. Jeśli po pierwszym posiłku potrzebny jest nam odpoczynek, to znaczy, że śniadanie było zbyt obfite.

Śniadanie powinno składać się głównie z węglowodanów złożonych i białka. Takie połączenie zapewni sytość na wiele godzin.

Śniadanie nie powinno być zbyt słodkie i zawierać dużo cukrów. Co prawda węglowodany proste, a więc cukry, zapewniają organizmowi zastrzyk energii, jest on jednak krótkotrwały i powoduje zachwiania poziomu glukozy we krwi.

Złe śniadanie jest monoskładnikowe i zjadane w pośpiechu - kajzerka z pasztetem zjedzona w drodze do pracy zapełni żołądek na bardzo krótki czas. Pośpiech sprawi, że mózg nie dostanie sygnału o zjedzonym posiłku, a brak błonnika będzie powodem kłopotów trawiennych i tylko niedługiego uczucia sytości.

Zobacz GALERIĘ przepisów: Jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka