Kotlety z wątróbki drobiowej i ziemniaka: pyszny i tani pomysł na obiad

Kotlety z wątróbki drobiowej i ziemniaka: pyszny i tani pomysł na obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste kotlety z wątróbki drobiowej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z wątróbki drobiowej i ziemniaka to sprytny sposób pyszny i tani obiad. Wątróbka drobiowa dostarcza pełnowartościowego białka. A przy tym jest najtańszym jego źródłem. Kotlety z wątróbki drobiowej pokochają nawet wątróbkowi sceptycy. Zachęcamy Was do wypróbowania tego pysznego i taniego pomysłu na zdrowe kotlety zalecane w diecie niedokrwistości. 

Składniki

  • 300 g wątróbki drobiowej

  • 2 jajka M

  • 1 średni ziemniak

  • 1 cebula

  • 0,5 szklanki mąki pszennej

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 mały pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbkę umyć i osuszyć. Zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa lub zmiksować w blenderze.

  • Ziemniaka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach, aby uzyskać niewielkich rozmiarów wiórki.

  • Do zmielonej wątróbki dodać startego surowego ziemniaka i posiekaną natkę pietruszki.

  • Dodać rozmącone jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednorodną masę.

  • Następnie dodawać po trochu mąkę i mieszać do uzyskania gęstej masy na kotlety.

  • Porcje masy nakładać łyżką stołową wprost na gorący olej.

  • Smażyć na wolnym ogniu przez 3-5 minut z jednej strony. Przewrócić i smażyć z drugiej strony do zrumienienia.

  • Podawać z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8