Fantastyczne placki ziemniaczane ze szpinakową jajecznicą

Fantastyczne placki ziemniaczane ze szpinakową jajecznicą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placki ziemniaczane z pyszną szpinakową jajecznicą smakują wybornie.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów, w każdej formie mają swoich zwolenników. My proponujemy znakomite bliny podane ze szpinakową jajecznicą. Palce lizać.

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków

  • 400 g szpinaku

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 jajka

  • 3 łyżki masła

  • 4 łyżki oleju

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżka mleka

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.

  • Ziemniaki wymieszać z cebulą, mąką oraz szczyptą soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć placki.

  • Po usmażeniu placki odstawić w ciepłe miejsce.

  • Szpinak obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie, a następnie osączyć i posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

  • Jajka ubić z mlekiem, solą i pieprzem, wymieszać ze szpinakiem i usmażyć na rozgrzanym maśle. Szpinakową jajecznicę podawać na plackach ziemniaczanych.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5