Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze owoców pigwy zwyczajnej
Pigwa jest rośliną z rodziny różowatych. Wprawdzie jej owoce nie nadają się zbytnio do bezpośredniego spożycia (są twarde i kwaśne), ale świetnie sprawdzają się jako składnik dżemów, nalewek czy soków. Oprócz ciekawego smaku mają również wiele innych zalet. Co nam daje pigwa? Jakie ma właściwości i wartości odżywcze?
Spis treści
- Pigwa - co to za owoc?
- Właściwości pigwy
- Smak pigwy i jej zastosowania w kuchni
- Jak przyrządzić pigwę?
- Kupowanie i przechowywanie pigwy
Pigwa - co to za owoc?
Znana również pod nazwą naukową, Cydonia oblonga, pigwa to rodzaj bardzo aromatycznych owoców. Zewnętrznie przypominają niewielkie, nieco zdeformowane jabłka. Ich skórka jest dość gruba i twarda, w kolorze od jasnozielonego do delikatnie żółtego, jak jabłka odmiany golden delicious. Z kolei miąższ pigwy przypomina nieco bardzo twardą gruszkę, nie jest tak jednolity, jak miąższ jabłek. Chociaż pigwa jest często uważana za skrzyżowanie jabłka i gruszki, to jednak jest to inny owoc. Ma mocniejszy aromat, jędrniejszą konsystencję i twardy, gąbczasty miąższ. Znana była już w czasach biblijnych, a pierwsze wzmianki o niej pochodzą z Persji, zajmowała ważne miejsce w diecie starożytnych Greków i Rzymian, którzy doceniali jej walory aromatyczne oraz zdrowotne. W mitologii greckiej znana jako owoc bogini miłości i płodności - Afrodyty. Według niektórych źródeł legendarne złote jabłko niezgody, które było przyczynkiem do rozpoczęcia wojny trojańskiej, było w rzeczywistości owocem pigwy nie jabłoni.
Pigwa zwyczajna a pigwowiec: czym się różnią?
Właściwości pigwy
- Przede wszystkim pigwa słynie ze swoich regenerujących właściwości. Korzystnie wpływa na pracę wątroby, dlatego polecana jest osobom zażywającym leki.
- Pigwa dzięki zawartości takich składników odżywczych, jak: wapń, potas, żelazo, witaminy C, PP, B1, B2 czy prowitamina A, sprzyja dochodzeniu organizmu do siebie po chorobie.
- Reguluje trawienie i przeciwdziała biegunce oraz wymiotom. Ogólnie ten kwaśny owoc polecany jest osobom z problemami trawiennymi.
- Dodatkowo pigwa poprawia apetyt, dlatego często podawana jest małym niejadkom.
- Pigwa ma również działanie uspokajające i obniża poziom złego cholesterolu.
- Pigwa, dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego wspiera odchudzanie. Pojedynczy, mały owoc dostarcza 7% dziennej zalecanej wartości błonnika.
- Dzięki dużej zawartości potasu pigwa wpływa na wyregulowanie ciśnienia krwi w organizmie.
- Ogromna ilość antyoksydantów zawarta w pigwie sprawia, że wzmacnia ona odporność i zapobiega procesom starzenia się organizmu.
Smak pigwy i jej zastosowania w kuchni
Surowa pigwa, poza zniewalającym zapachem, nie ma wiele do zaoferowania. Jest twarda, kwaśna i cierpka, wręcz taniczna, a do tego bywa gąbczasta w konsystencji. Więc nie tylko jedzenie jej może sprawiać problem, ale nawet przekrojenie owocu. Ale nie warto się zniechęcać, bo pełnię swoich walorów pigwa roztacza przed nami po obróbce termicznej. Ta nadaje owocom pigwy niesamowitą słodycz oraz sprawia, że miąższ nabiera przyjemnej, delikatnej konsystencji. Na przykład gotowane pigwy są aksamitne i aromatyczne, co sprawia, że są bardzo kuszącą popołudniową przekąską. Niezaprzeczalną zaletą pigwy jest także to, że równie dobrze smakuje na słodko, w deserach jak i składnik wytrawnych przekąsek.
Jak przyrządzić pigwę?
Jest wiele sposobów na przyrządzenie pigwy. Świetnie nadaje się na przetwory: dżemy, syropy czy konfitury. To znakomity surowiec na nalewki. Nalewka z pigwy to klasyka domowych trunków. Ale najprościej można ją przyrządzić po prostu gotując. Wystarczy pokroić ją na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować aż będą miękkie. A oto kilka tipów które dodatkowo podkręcą smak pigwy
- do gotowania pigwy dodaj nieco świeżego imbiru, aby nadać jej pikantnego "kopniaka";
- gotowaną pigwę podaj z dodatkiem rzepy i rozmarynu jako obłędnie pyszny dodatek do dań z wieprzowiny;
- gotowane kawałki pigwy dodaj jogurtu lub owsianki;
- mus z pigwy to znakomity dodatek do serów i wędlin.
Kupowanie i przechowywanie pigwy
Kupując pigwę wybieraj dobrze rozwinięte, jędrne, jasnożółte owoce. Unikaj zielonych, niedojrzałych, ponieważ są gorzkie i niejadalne. Ponadto unikaj posiniaczonych, pomarszczonych, ponieważ nie mają smaku. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od ciepła i wilgoci. W lodówce owoce pigwy dobrze przechowują się przez nawet kilka tygodni.