Pierogi po szwedzku - paluszki drożdzowe wypełnione farszem pieczarkowym

Pierogi po szwedzku - paluszki drożdzowe wypełnione farszem pieczarkowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szwedzkie pierogi ne przypominają w ogóle pierogów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Szwedzkie pierogi nie przypominają polskich przysmaków. Są to po prostu paluchy z ciasta drożdżowego obficie wypełnione farszem z pieczarek i cebuli. Świetnie pasują do czerwonego barszczu.

Składniki

  • 2 szklanki mąki

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 żółtko

  • 1 szklanka mleka

  • 0,5 kostki masła

  • sól

  • białko

  • czarnuszka

  • Farsz:

  • 1 kg pieczarek

  • 2 cebule

    ostra papryka

    sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i mąkę, wymieszać i odstawić.

  • Masło rozpuścić i odstawić. Żółtko rozmącić i wymieszać z rozczynem, stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając.

  • Na koniec do ciasta dodać roztopione masło i dokładnie je wyrobić. Gdy będzie gładkie i elastyczne, przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 min.

  • Cebule i pieczarki obrać , drobno pokroić, usmażyć na maśle, dokładnie odparować płyn. Przyprawić solą, pieprzem i ostra papryką.

  • Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie i rozwałkować dość cienko na prostokąt odpowiadający długości blachy, po czym podzielić go na prostokąty o szerokości 10 cm.

  • Na każdym kawałku ułożyć wzdłuż sporą porcję farszu i skleić ciasto wzdłuż dłuższych boków. Paluchy ułożyć na blaszce zostawiając spore rozstępy między nimi.

  • Wierzchy paluchów posmarować rozmąconym białkiem i posypać ziarnami czarnuszki.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około pół godziny.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,7