Sernik krakowski [LATO Z RADIEM]
Razowe pierogi z suszonymi śliwkami: oryginalny pomysł na pierogi

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Pierogi z suszonymi śliwkami nie muszą być na słodko - śliwki komponują się doskonale z wytrawnymi składnikami
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pierogi z natury rzeczy są dość kaloryczne. Dlatego warto zmienić mąkę, z której je przygotowujemy, na razową. Twaróg, suszone śliwki i kasza gryczana to składniki smacznego i bardzo oryginalnego farszu.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy, Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem oraz Pierogi z rybą.
Składniki
1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej,
14 suszonych śliwek,
1 posiekana i zrumieniona na patelni cebula,
300 g twarogu,
sól, pieprz,
250-300 g mąki razowej (typ 2000),
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
1 jajko,
gorąca woda (tyle, ile potrzeba do ciasta)
Przygotowanie krok po kroku:
Śliwki namocz w zimnej wodzie na 15 minut i pokrój w drobną kostkę. Twaróg dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z cebulką.
W dużej misce wymieszaj śliwki, kaszę gryczaną i farsz serowy.
Z mąki, jajka i oliwy zagnieć ciasto, stopniowo dodając wodę, aby wyrobić odpowiednią konsystencję.
Gotowe ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj z niego szklanką kółka. Nakładaj farsz i formuj pierogi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
Układaj je na papierowym ręczniku i posyp mąką. Wrzuć do wrzątku i gotuj 4-5 minut.