Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem? Podajemy dobry przepis [WIDEO]

Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem? Podajemy dobry przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: photos.com

Wypróbuj nasz przepis na smaczne wegetariańskie pierogi

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem to smaczne i pożywne danie wegetariańskie. Wypróbuj nasz przepis, a nie będziesz żałować!

Polecamy również inne przepisy na jarskie pierogi, które można przygotować na co dzień i od święta: Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną, Pierogi z kapustą, grzybami i jakiem na twardo oraz Drożdżowe pierogi z soczewicą.

Składniki

  • ciasto:

  • 300 g mąki

  • 1 jajko

  • pół szklanki wody

  • sól

  •  

  • farsz:

  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej

  • 100 g zmielonego białego sera

  • 1 jajko

  • łyżka kwaśnej śmietany

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do przesianej mąki wbij jajko, dodaj sól, wodę i zagnieć ciasto. Podziel na porcje i przykryj ściereczką, aby nie wysychało.

  • Kaszę dokładnie przebierz, wsyp do rondla i zalej gorącą, osoloną wodą. Praż na niewielkim ogniu.

  • Gdy kasza wchłonie wodę, przykryj ją szczelnie i wstaw do ledwie ciepłego piekarnika. Powinna być gotowa po 30 minutach.

  • Wystudzoną kaszę wymieszaj z serem, dodaj sporo pieprzu, sól, kilka łyżek cukru, jajko i na koniec tyle śmietany, aby kasza się nie rozsypywała. Śmietanę można zastąpić białkami, które zostały z pieczenia ciasta, lub roztopionym masłem.

  • Każdą część ciasta rozwałkuj dość cienko, wykrój foremką krążki o średnicy 5 cm. Na środek każdego pierożka nałóż farsz i zlep dokładnie brzegi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.

  • Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucaj pierogi i gotuj 2-3 min od czasu wypłynięcia.

Ocena: 0