Pieczone pierożki z kasza gryczana i twarogiem: przepis na pyszną przekąskę

2021-03-29
Pieczone pierożki z kasza gryczana i twarogiem: przepis na pyszną przekąskę
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Pieczone pierożki z kasza gryczana i twarogiem to  przepis na pyszną przekąskę. Kruche ciasteczka z wytrawnym nadzieniem pasują na rodzinne spotkania i imprezy plenerowe. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 jajko rozkłócone z mlekiem
  • Nadzienie:
  • 1 torebka kaszy gryczanej, 100 g
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W malakserze nożami posiekać mąkę z masłem, dodać śmietanę i odrobinę soli. Wymieszać i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
  • Kaszę ugotować zgodnie z zaleceniami producenta umieszczonymi na opakowaniu. Przestudzić.
  • Cebulę pokroić w drobno, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
  • Ser zmielić w malakserze. Zioła drobno posiekać.
  • Wymieszać kaszę z twarogiem, ziołami, zeszkloną cebulką razem z tłuszczem na którym się smażyła. Spróbować i doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wykroić krążki lub kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżce farszu, złożyć brzegi razem i dobrze zalepić.
  • Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 10-15 minut lub do zrumienienia.