Pierogi z kapustą i grzybami - dobry przepis na ciasto i farsz
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Tradycyjny przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Sprawdź, jak wyśmienicie zrobić ciasto na pierogi oraz farsz z kapusty i grzybów do pierogów wigilijnych. Oto sprawdzona receptura, dzięki której pierogi z kapustą i grzybami udają się każdemu.
Polecamy również inne przepisy na pierogi z kapustą: Pierogi z kapustą, grzybami i jakiem na twardo oraz Pierogi z kapustą i serem.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 15 g drożdży
- gorąca woda
- sól
- Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 10 dag suszonych grzybów
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól, rozpuszczone drożdże w mleku i zagniatając dolewać stopniowo gorącą wodę aż do uzyskania właściwej konsystencji.
- Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne, przykryć ściereczką.
- Ciasto podzielić na części, każdą rozwałkować na cienki placek. Wycinać szklanką krążki, na każdy nakładać po łyżeczce farszu, złożyć na pół i zlepić brzegi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
- Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować około 3-5 minut.
- Farsz: kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać i odcisnąć nadmiar płynu. Pokroić, zalać wrzątkiem (ok. 1/2 szklanki) i gotować pod przykryciem pół godziny.
- Na oleju przesmażyć posiekaną cebulę, dodać kapustę, ugotowane grzyby i razem przez kilka minut smażyć.
- Farsz doprawić solą i pieprzem, wymieszać.