Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i szpinakiem

Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i szpinakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierogi z ciasta ziemniaczanego można nadziać dowolnym farszem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i szpinakiem to pyszne danie obiadowe. Idealne na dzień powszedni, a z odpowiednimi dodatkami doskonały obiad w dzień świąteczny. Można pierogi nadziać farszem z piersi kurczaka i szpinaku lub mięsem mielonym, wieprzową potrawką z warzywami, nadzieniem ruskim. Każda wersja będzie smaczna. Wystarczy uruchomić swoją wyobraźnię. 

Składniki

  • 250 g ziemniaków gotowanych ziemniaków, najlepiej z poprzedniego dnia

  • 80 g mąki

  • 20 g masła

  • 40 g kaszy manny

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • 1 pierś kurczaka, pojedyncza

  • 200 g mrożonego szpinaku

  • 2 łyżki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki mascarpone

  • 2 łyżki tartego sera żółtego

  • sól i pieprz

  • 1 żółtko rozkłócone z 1 łyżką wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zaczynamy od przygotowania farszu. Pierś pokroić na małe kawałki. Czosnek posiekać.

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać pierś kurczaka i zrumienić. Dodać czosnek i szpinak, smażyć aż szpinak się zagotuje. Dodać mascarpone i tarty ser, wymieszać. Odstawić na później. 

  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kaszę manną, masło i rozkłócone jajko. Szybko zarobić w miarę gładkie ciasto. Rozwałkować dość grubo, wyciąć kółka lub kwadraty, każdy rozwałkować cieniej.

  • Na każdym kawałku ciasta układać po łyżce farszu, zawinąć brzegi, jak w pierogach. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. 

  • Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec 25 minut.

  • Podawać jeszcze gorące. 

  •  

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0