Przepis na uszka z grzybami suszonymi: idealne pierożki wegańskie do czerwonego barszczu
Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i szpinakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pierogi z ciasta ziemniaczanego można nadziać dowolnym farszem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 50 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i szpinakiem to pyszne danie obiadowe. Idealne na dzień powszedni, a z odpowiednimi dodatkami doskonały obiad w dzień świąteczny. Można pierogi nadziać farszem z piersi kurczaka i szpinaku lub mięsem mielonym, wieprzową potrawką z warzywami, nadzieniem ruskim. Każda wersja będzie smaczna. Wystarczy uruchomić swoją wyobraźnię.
Składniki
250 g ziemniaków gotowanych ziemniaków, najlepiej z poprzedniego dnia
80 g mąki
20 g masła
40 g kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 pierś kurczaka, pojedyncza
200 g mrożonego szpinaku
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżki mascarpone
2 łyżki tartego sera żółtego
sól i pieprz
1 żółtko rozkłócone z 1 łyżką wody
Przygotowanie krok po kroku:
Zaczynamy od przygotowania farszu. Pierś pokroić na małe kawałki. Czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pierś kurczaka i zrumienić. Dodać czosnek i szpinak, smażyć aż szpinak się zagotuje. Dodać mascarpone i tarty ser, wymieszać. Odstawić na później.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kaszę manną, masło i rozkłócone jajko. Szybko zarobić w miarę gładkie ciasto. Rozwałkować dość grubo, wyciąć kółka lub kwadraty, każdy rozwałkować cieniej.
Na każdym kawałku ciasta układać po łyżce farszu, zawinąć brzegi, jak w pierogach. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody.
Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec 25 minut.
Podawać jeszcze gorące.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska