Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i szpinakiem

2021-03-29
Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i szpinakiem
Autor: Shutterstock Pierogi z ciasta ziemniaczanego można nadziać dowolnym farszem
łatwy
50 min
4

Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i szpinakiem to pyszne danie obiadowe. Idealne na dzień powszedni, a z odpowiednimi dodatkami doskonały obiad w dzień świąteczny. Można pierogi nadziać farszem z piersi kurczaka i szpinaku lub mięsem mielonym, wieprzową potrawką z warzywami, nadzieniem ruskim. Każda wersja będzie smaczna. Wystarczy uruchomić swoją wyobraźnię. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g ziemniaków gotowanych ziemniaków, najlepiej z poprzedniego dnia
  • 80 g mąki
  • 20 g masła
  • 40 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 pierś kurczaka, pojedyncza
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki tartego sera żółtego
  • sól i pieprz
  • 1 żółtko rozkłócone z 1 łyżką wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od przygotowania farszu. Pierś pokroić na małe kawałki. Czosnek posiekać.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać pierś kurczaka i zrumienić. Dodać czosnek i szpinak, smażyć aż szpinak się zagotuje. Dodać mascarpone i tarty ser, wymieszać. Odstawić na później. 
  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kaszę manną, masło i rozkłócone jajko. Szybko zarobić w miarę gładkie ciasto. Rozwałkować dość grubo, wyciąć kółka lub kwadraty, każdy rozwałkować cieniej.
  • Na każdym kawałku ciasta układać po łyżce farszu, zawinąć brzegi, jak w pierogach. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. 
  • Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec 25 minut.
  • Podawać jeszcze gorące. 
  •