Zamiast skórki otartej z cytryny możesz użyć pieprzu cytrynowego. Mrożoną rybę możesz zastąpić świeżą, ale musisz pozbawić ją ości.
Pierogi z rybą wigilijne [WIDEO]
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Pierogi z rybą - doskonały pomysł na Wigilię
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pierogi z rybą wigilijne, to propozycja dla tych, którzy lubią urozmaicenie i nie zawsze kierują się samą tradycją. Odkąd w naszym kraju otwarto pierogarnie - pomysły na nowe farsze do pierogów zaczęły się mnożyć. Więc dlaczego na naszym wigilijnym stole nie miałyby tym razem zagościć pierogi z rybą?
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, Pierogi z makiem oraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.
Składniki
CIASTO:
2 szklanki mąki
1 jajko
0,75 szklanki wody mineralnej
2 łyżki oleju
sól
FARSZ:
1 kg mrożonej ryby (kostka lub filety)
pół czerstwej bułki
2 żółtka
2 łyż. bułki tartej
1 ząbek czosnku
sok z około połowy cytryny
skórka otarta z kawałka cytryny (nie za dużo)
kilka gałązek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Składniki ciasta dokładnie wymieszaj i zagnieć z nich plastyczne, miękkie ciasto na pierogi. Konsystencję ciasta reguluj, dodając nieco wody lub mąki.
Mrożoną rybę ugotuj na parze (lub w osolonej wodzie). Odcedź i osusz. Czerstwą bułkę namocz w wodzie, w której gotowała się ryba.
Rybę poszarp widelcem na drobne kawałki i posiekaj nożem. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny, startą skórkę cytrynową, posiekaną natkę oraz zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, rozmoczoną i odsączoną bułkę i wszystko starannie wymieszaj.
Na wysypanym mąką blacie lub stolnicy rozwałkuj płat ciasta o grubości 2 mm i wykrawaj w nim kształt koła za pomocą zanurzonej w mące szklanki. Na środek każdego okręgu nakładaj farsz, zginając go na pół i zlepiając brzegi palcami zanurzonymi w mące, formuj kształt pierogów. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj uformowane pierogi do wrzącej wody, delikatnie mieszając, żeby nie przywarły do dna i nie sklejały się. Chwilę po wypłynięciu na wierzch, wyławiaj łyżką cedzakową i układaj gotowe na półmisku.Pierogi można podawać z wody, albo podsmażone na patelni z odrobiną masła.
