Pierogi z rybą wigilijne [WIDEO]

Pierogi z rybą wigilijne [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierogi z rybą - doskonały pomysł na Wigilię

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierogi z rybą wigilijne, to propozycja dla tych, którzy lubią urozmaicenie i nie zawsze kierują się samą tradycją. Odkąd w naszym kraju otwarto pierogarnie - pomysły na nowe farsze do pierogów zaczęły się mnożyć. Więc dlaczego na naszym wigilijnym stole nie miałyby tym razem zagościć pierogi z rybą?

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, Pierogi z makiem oraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.

Składniki

  • CIASTO:

  • 2 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 0,75 szklanki wody mineralnej

  • 2 łyżki oleju

  • sól

  •  

  • FARSZ:

  • 1 kg mrożonej ryby (kostka lub filety)

  • pół czerstwej bułki

  • 2 żółtka

  • 2 łyż. bułki tartej

  • 1 ząbek czosnku

  • sok z około połowy cytryny

  • skórka otarta z kawałka cytryny (nie za dużo)

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki ciasta dokładnie wymieszaj i zagnieć z nich plastyczne, miękkie ciasto na pierogi. Konsystencję ciasta reguluj, dodając nieco wody lub mąki.

  • Mrożoną rybę ugotuj na parze (lub w osolonej wodzie). Odcedź i osusz. Czerstwą bułkę namocz w wodzie, w której gotowała się ryba.

  • Rybę poszarp widelcem na drobne kawałki i posiekaj nożem. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny, startą skórkę cytrynową, posiekaną natkę oraz zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, rozmoczoną i odsączoną bułkę i wszystko starannie wymieszaj.

  • Na wysypanym mąką blacie lub stolnicy rozwałkuj płat ciasta o grubości 2 mm i wykrawaj w nim kształt koła za pomocą zanurzonej w mące szklanki. Na środek każdego okręgu nakładaj farsz, zginając go na pół i zlepiając brzegi palcami zanurzonymi w mące, formuj kształt pierogów. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.


  • W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj uformowane pierogi do wrzącej wody, delikatnie mieszając, żeby nie przywarły do dna i nie sklejały się. Chwilę po wypłynięciu na wierzch, wyławiaj łyżką cedzakową i układaj gotowe na półmisku.

  • Pierogi można podawać z wody, albo podsmażone na patelni z odrobiną masła.

tip dnia

Zamiast skórki otartej z cytryny możesz użyć pieprzu cytrynowego. Mrożoną rybę możesz zastąpić świeżą, ale musisz pozbawić ją ości.

Ocena: 0