Przepis na uszka z grzybami suszonymi: idealne pierożki wegańskie do czerwonego barszczu
Empanadas z kurczakiem: pieczone pierogi łatwiejsze niż myślisz

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Empanady to południowo-amerykańskie pierogi z ciasta maślanego
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Empanadas con pollo, to pieczone pierogi z maślanego ciasta z pysznym nadzieniem z kurczaka. Empanady to tradycyjna potrawa kuchni Ameryki Łacińskiej. Każdy kraj ma swoją narodową wersję. Empanady z kurczakiem popularne są szczególnie w Meksyku, Argentynie i Peru. Z tej ilości składników otrzymasz 16 sycących pierogów. Wypróbuj przepis na pieczone pierogi! To łatwiejsze niż myślisz!
Składniki
Ciasto maślane:
2 3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 szczypta cukru
3/4 szklanki niesolonego masła stopionego
1/2 szklanki zimnej wody
Nadzienie z kurczaka:
2 łyżki oleju roślinnego
2 średnie cebule pokrojone w kostkę lub cienko posiekane
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
500 g piersi kurczaka, pozbawionej skóry, ugotowanej lub upieczonej i rozdrobnionej
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki zmielonego czerwonego chili
1 szklanka gorącej wody
Glazura:
1 dobrze ubite jajko
Przygotowanie krok po kroku:
Zacznij od maślanego ciasta na empanadas: W misce robota kuchennego lub malaksera wyposażonego w ostrza wymieszaj mąkę, sól i cukier. Powoli dodaj stopione masło, a następnie tyle wody, aby powstało miękkie i gładkie ciasto.
Uformuj ciasto w kulkę, zawiń w folię plastikową i przechowuj w lodówce przez 1 godzinę.
Teraz pora na nadzienie: Rozgrzej nieco oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż będzie złota i karmelizowana, zajmie to około 15-20 minut.
Dodaj czosnek i smaż, aż poczujesz jego zapach, wystarczy 30 sekund do 1 minuty.
Dodaj posiekanego kurczaka i dopraw papryką, kminkiem, solą, czarnym pieprzem i mielonym chili. Dodaj wodę, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj bez przykrycia, aż większość wody wyparuje, zajmie to 20-30 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Teraz czas na przygotowanie pierogów: Rozgrzej piekarnik do 180˚C. Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem lub lekko posmaruj tłuszczem.
Ciasto podziel na 2 części. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj 1 porcję ciasta na cienki placek. Potem zrób to samo z drugą porcją.
Za pomocą foremki o średnicy 12 cm wytnij 16 kółek.
Na środku każdego koła umieść około 2 łyżek nadzienia z kurczaka. Krawędzie kół posmaruj lekko ubitym jajkiem, złóż ciasto nad nadzieniem i ściśnij krawędzie, aby je uszczelnić. Zabezpiecz brzegi pieroga formując krawędzie w falbanki lub dociskając ząbkami widelca. Powtórz z pozostałymi empanadami.
Umieść empanady na blachach do pieczenia, zachowując między nimi 5 cm odstępy. Posmaruj wierzch pierogów ubitym jajkiem i piecz na złoto, 20-25 minut.
Wskazówki jak przygotować pieczone empanady
Zrobiłam empanady - pieczone pierogi z nadzieniem z gotowanego kurczaka - z własnoręcznie przygotowanego ciasta. Możesz jednak wykorzystać gotowe kruche ciasto, które znajdziesz w każdym sklepie. Szukaj w ladach chłodniczych.
Uważaj, aby nie przepełnić empanad, ponieważ to może utrudniać ich zamknięcie. Lub podczas pieczenia ciasto pęknie, a pyszny sos wyleje się na zewnątrz. Tego przecież nie chcemy.
Aby dobrze uszczelnić empanadę, brzegi wykańczam wzorem przypominającym sznur. Też go możesz zrobić, to tradycyjna metoda znana na całym świecie, w Polsce tak składa się pierogi świąteczne. Gdy pieróg jest już złożony i wstępnie zamknięty przez ściśnięcie jego brzegów, czyli zlepienie, teraz musisz lekko pociągać krawędź, szczypiąc ją dwoma palcami i składając, zaczynając od jednego końca i kończąc po przeciwnej stronie. Możesz także użyć widelca do zaciskania krawędzi. Niezależnie od zastosowanej techniki, ważne jest upewnienie się, że empanady mają szczelne krawędzie, aby zatrzymać nadzienie i wszystkie soki w środku podczas pieczenia.