Empanadas z kurczakiem: pieczone pierogi łatwiejsze niż myślisz

Empanadas z kurczakiem: pieczone pierogi łatwiejsze niż myślisz

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Empanady to południowo-amerykańskie pierogi z ciasta maślanego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Empanadas con pollo, to pieczone pierogi z maślanego ciasta z pysznym nadzieniem z kurczaka. Empanady to tradycyjna potrawa kuchni Ameryki Łacińskiej. Każdy kraj ma swoją narodową wersję. Empanady z kurczakiem popularne są szczególnie w Meksyku, Argentynie i Peru. Z tej ilości składników otrzymasz 16 sycących pierogów. Wypróbuj przepis na pieczone pierogi! To łatwiejsze niż myślisz!

Składniki

  • Ciasto maślane:

  • 2 3/4 szklanki mąki 

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 szczypta cukru

  • 3/4 szklanki niesolonego masła stopionego

  • 1/2 szklanki zimnej wody

  • Nadzienie z kurczaka:

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę lub cienko posiekane

  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 500 g piersi kurczaka, pozbawionej skóry, ugotowanej lub upieczonej i rozdrobnionej

  • 1 łyżeczka papryki

  • 1 łyżeczka kminku mielonego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

  • 1/4 łyżeczki zmielonego czerwonego chili

  • 1 szklanka gorącej wody

  • Glazura:

  • 1 dobrze ubite jajko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od maślanego ciasta na empanadas: W misce robota kuchennego lub malaksera wyposażonego w ostrza wymieszaj mąkę, sól i cukier. Powoli dodaj stopione masło, a następnie tyle wody, aby powstało miękkie i gładkie ciasto.

  • Uformuj ciasto w kulkę, zawiń w folię plastikową i przechowuj w lodówce przez 1 godzinę.

  • Teraz pora na nadzienie: Rozgrzej nieco oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż będzie złota i karmelizowana, zajmie to około 15-20 minut.

  • Dodaj czosnek i smaż, aż poczujesz jego zapach, wystarczy 30 sekund do 1 minuty.

  • Dodaj posiekanego kurczaka i dopraw papryką, kminkiem, solą, czarnym pieprzem i mielonym chili. Dodaj wodę, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj bez przykrycia, aż większość wody wyparuje, zajmie to 20-30 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  • Teraz czas na przygotowanie pierogów: Rozgrzej piekarnik do 180˚C. Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem lub lekko posmaruj tłuszczem.

  • Ciasto podziel na 2 części. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj 1 porcję ciasta na cienki placek. Potem zrób to samo z drugą porcją.

  • Za pomocą foremki o średnicy 12 cm wytnij 16 kółek.

  • Na środku każdego koła umieść około 2 łyżek nadzienia z kurczaka. Krawędzie kół posmaruj lekko ubitym jajkiem, złóż ciasto nad nadzieniem i ściśnij krawędzie, aby je uszczelnić. Zabezpiecz brzegi pieroga formując krawędzie w falbanki lub dociskając ząbkami widelca. Powtórz z pozostałymi empanadami.

  • Umieść empanady na blachach do pieczenia, zachowując między nimi 5 cm odstępy. Posmaruj wierzch pierogów ubitym jajkiem i piecz na złoto, 20-25 minut.

Wskazówki jak przygotować pieczone empanady

  • Zrobiłam empanady - pieczone pierogi z nadzieniem z gotowanego kurczaka - z własnoręcznie przygotowanego ciasta. Możesz jednak wykorzystać gotowe kruche ciasto, które znajdziesz w każdym sklepie. Szukaj w ladach chłodniczych.

  • Uważaj, aby nie przepełnić empanad, ponieważ to może utrudniać ich zamknięcie. Lub podczas pieczenia ciasto pęknie, a pyszny sos wyleje się na zewnątrz. Tego przecież nie chcemy.

  • Aby dobrze uszczelnić empanadę, brzegi wykańczam wzorem przypominającym sznur. Też go możesz zrobić, to tradycyjna metoda znana na całym świecie, w Polsce tak składa się pierogi świąteczne. Gdy pieróg jest już złożony i wstępnie zamknięty przez ściśnięcie jego brzegów, czyli zlepienie, teraz musisz lekko pociągać krawędź, szczypiąc ją dwoma palcami i składając, zaczynając od jednego końca i kończąc po przeciwnej stronie. Możesz także użyć widelca do zaciskania krawędzi. Niezależnie od zastosowanej techniki, ważne jest upewnienie się, że empanady mają szczelne krawędzie, aby zatrzymać nadzienie i wszystkie soki w środku podczas pieczenia.

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).