Duży piernik na serwatce: puszysty i rozpływający się w ustach

2021-03-29
Duży piernik na serwatce: pyszne ciasto dla całej familii
Autor: Shutterstock Doskonały piernik w wersji ekonomicznej
łatwy
45 min
4

Duży piernik na serwatce sprosta apetytom nawet dużej rodziny. Upieczony na serwatce jest tańszy niż ten przygotowany na miodzie. Samo przygotowanie jest skomplikowane. Wystarczą dobre chęci, sprawne ręce i trochę czasu. Efekt będzie zdumiewający. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki serwatki
  • 0,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki wody na karmel
  • 100 g masła lub margaryny
  • 3 jaja rozmiar M
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 6 szklanek mąki
  • 1,6 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka śmietany 12%, kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 0,25 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier i serwatkę gotować na małym ogniu do zgęstnienia, aż zostanie 1,5 szklanki gęstego syropu.
  • Resztę cukru zrumienić na suchej patelni na karmel, zalać wodą i zagotować. 
  • Oba płyny wlać do miski, dodać pokrojone na kawałeczki masło, a gdy się rozpuści i masa przestygnie, ucierać ją dodając po jajku, a następnie przesianą mąkę, sól i przyprawę do pierników. 
  • Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z sodą i ponownie wymieszać na jednorodną masę. 
  • Ciasto wyłożyć do dużej formy natłuszczonej i wysypanej mąką lub rozsmarować na tak samo przygotowanej blasze. 
  • Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180°C przez 50-60 minut.
  • Upieczone ciasto przestudzić, wyjąć z formy, polać polewą czekoladową i posypać orzechami lub migdałami.