Pałki kurczaka nadziewane mięsem i pieczarkami: pyszny obiad za grosze
Zagrodowy kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami: rozpływający się w ustach obiad rodzinny

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Obfity obiad rodzinny to duży kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Zagrodowy kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami to rozpływający się w ustach obiad rodzinny. Soczyste mięso i doskonałe warzywa wywołają uśmiech zadowolenia na twarzach waszych bliskich. Polecam przepis na kurczaka zagrodowego pieczonego z dodatkami!
Składniki
1 kurczak o wadze co najmniej 1,5 kg
500 g ziemniaków
300 g pieczarek
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła miękkiego
1 łyżeczka papryki mielonej
sól i pieprz
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki umyć, wyszorować, pokroić na ósemki. Pieczarki przebrać, umyć, osączyć.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Połowę czosnku wymieszać z olejem. Drugą połowę utrzeć z solą, pieprzem i masłem.
Ziemniaki i pieczarki przełożyć do naczynia do zapiekania. Oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać. Polać olejem z czosnkiem i ponownie wymieszać. Po środku ziemniaków i pieczarek zrobić dołek.
W dołku umieścić kurczaka piersią do góry, którego należy natrzeć przygotowanym masłem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 1 godzinę i 15 minut.
Przed podaniem pokroić na porcję. Podawać z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami posypane szczypiorkiem oraz zieloną sałatą ze śmietaną.
Polecam super przepisy na pieczonego kurczaka:
Kurczak pieczony z dwoma rodzajami ziemniaków
Perfekcyjny kurczak pieczony w całości z warzywami