Zagrodowy kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami: rozpływający się w ustach obiad rodzinny

Zagrodowy kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami: rozpływający się w ustach obiad rodzinny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Obfity obiad rodzinny to duży kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zagrodowy kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami to rozpływający się w ustach obiad rodzinny. Soczyste mięso i doskonałe warzywa wywołają uśmiech zadowolenia na twarzach waszych bliskich. Polecam przepis na kurczaka zagrodowego pieczonego z dodatkami! 

Składniki

  • 1 kurczak o wadze co najmniej 1,5 kg

  • 500 g ziemniaków

  • 300 g pieczarek

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki masła miękkiego

  • 1 łyżeczka papryki mielonej

  • sól i pieprz

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki umyć, wyszorować, pokroić na ósemki. Pieczarki przebrać, umyć, osączyć. 

  • Czosnek przecisnąć przez praskę. Połowę czosnku wymieszać z olejem. Drugą połowę utrzeć z solą, pieprzem i masłem. 

  • Ziemniaki i pieczarki przełożyć do naczynia do zapiekania. Oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać. Polać olejem z czosnkiem i ponownie wymieszać. Po środku ziemniaków i pieczarek zrobić dołek.

  • W dołku umieścić kurczaka piersią do góry, którego należy natrzeć przygotowanym masłem. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 1 godzinę i 15 minut. 

  • Przed podaniem pokroić na porcję. Podawać z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami posypane szczypiorkiem oraz zieloną sałatą ze śmietaną. 

Ocena: 3,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).