Szynka pieczona: przepis na pyszne danie mięsne
2023-03-23
średni
120 min
4
Szynka pieczona samodzielnie w domu będzie smakowała jak żadna inna. Idealna na rodzinny obiad, a także na zimno jako dodatek do pieczywa lub sałatek. Polecamy!
SKŁADNIKI
- 2 kg surowej szynki wieprzowej ze skórką
- cebula
- 400 g małych cebulek
- marchewka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki miodu
- 30 goździków
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte mięso suszymy, nacieramy solą i pieprzem.
- Skórkę nacinamy w romby, smarujemy olejem i wbijamy w nią goździki.
- Szynkę kładziemy w brytfannie (skórą do dołu), wlewamy szklankę wody i pieczemy 2 godziny w temperaturze 220 st. C.
- Kroimy obrane warzywa.
- Po godzinie pieczenia odwracamy szynkę, dodajemy warzywa i polewamy mięso sosem z brytfanny.
- Sos do pieczeni cedzimy, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy.
- Szynkę kroimy w plastry i podgrzewamy w sosie. Pieczemy 2,5 godz.
- Masło topimy z miodem, wkładamy obrane cebulki, oprószamy solą i rumienimy.
- Szynkę podajemy z sosem, obłożoną cebulkami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Zobacz wideo o szynce, królowej świątecznego stołu
Przeczytaj koniecznie: Jak upiec doskonałą szynkę - porady Agaty Wojdy
ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia mięsa!