Soczysta karkówka z patelni grillowej - obiad w 15 minut!
Soczysty indyk pieczony w całości: przepis na indyka z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Aby indyk pieczony w całości nie wysechł, potrzebne jest mu nasza uwaga podczas pieczenia.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Indyk pieczony w całości cudownie pachnie i pięknie prezentuje się na stole, jednak często mięso bywa wysuszone. Jak upiec indyka w piekarniku, by był pyszny i soczysty? Polecamy nasz przepis.
Składniki
indyk o wadze 5–6 kg
1 cytryna
60 ml białego wina
sól i pieprz
150 g masła
szyjka i podroby
pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka tymianku
1 spora marchewka
1 łodyga selera naciowego
Przygotowanie krok po kroku:
Połowę masła wymieszać z solą i pieprzem.
Tuszkę indyka oczyścić, na piersi delikatnie oderwać skórę od mięśni, wysmarować indyka pod skórą połową masła wymieszanego z przyprawami.
Resztą masła wysmarować dokładnie mięso.
Do środka włożyć cytrynę, nogi indyka złożyć na krzyż i włożyć ich końcówki w nacięcia w skórze.
Indyka włożyć do brytfanki - najlepiej z kratką pozwalającą na ociekanie tłuszczu. Można go też piec na ruszcie piekarnika z blaszką pod spodem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220ºC, piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec ok. 3 godziny, co 30 minut smarując indyka pozostałym masłem.
W czasie gdy indyk się piecze, z podrobów i warzyw ugotować lekki bulion, zalewając je tylko taką ilością wody, by były przykryte i lekko soląc.
Gdy do końca pieczenia została godzina, wlać połowę bulionu na dno brytfanki lub na blaszkę, po 30 minutach wlać resztę. Indyk będzie się piekł i parował jednocześnie, nie tracąc smaku ani soczystości.
Po zakończeniu pieczenia odczekać ok. 15 minut - pozostawiając mięso w piekarniku. Dopiero po tym czasie podawać i kroić.
Sos z dna blaszki podać do polewania mięsa.