Soczysty indyk pieczony w całości: przepis na indyka z piekarnika

Soczysty indyk pieczony w całości: przepis na indyka z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aby indyk pieczony w całości nie wysechł, potrzebne jest mu nasza uwaga podczas pieczenia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Indyk pieczony w całości  cudownie pachnie i pięknie prezentuje się na stole, jednak często mięso bywa wysuszone. Jak upiec indyka w piekarniku, by był pyszny i soczysty? Polecamy nasz przepis.

Składniki

  • indyk o wadze 5–6 kg

  • 1 cytryna 

  • 60 ml białego wina

  • sól i pieprz

  • 150 g masła

  • szyjka i podroby

  • pęczek natki pietruszki

  • 1/2 pęczka tymianku

  • 1 spora marchewka

  • 1 łodyga selera naciowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Połowę masła wymieszać z solą i pieprzem.

  • Tuszkę indyka oczyścić, na piersi delikatnie oderwać skórę od mięśni, wysmarować indyka pod skórą połową masła wymieszanego z przyprawami.

  • Resztą masła wysmarować dokładnie mięso.

  • Do środka włożyć cytrynę, nogi indyka złożyć na krzyż i włożyć ich końcówki w nacięcia w skórze.

  • Indyka włożyć do brytfanki - najlepiej z kratką pozwalającą na ociekanie tłuszczu. Można go też piec na ruszcie piekarnika z blaszką pod spodem.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220ºC, piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec ok. 3 godziny, co 30 minut smarując indyka pozostałym masłem.

  • W czasie gdy indyk się piecze, z podrobów i warzyw ugotować lekki bulion, zalewając je tylko taką ilością wody, by były przykryte i lekko soląc.

  • Gdy do końca pieczenia została godzina, wlać połowę bulionu na dno brytfanki lub na blaszkę, po 30 minutach wlać resztę. Indyk będzie się piekł i parował jednocześnie, nie tracąc smaku ani soczystości.

  • Po zakończeniu pieczenia odczekać ok. 15 minut - pozostawiając mięso w piekarniku. Dopiero po tym czasie podawać i kroić.

  • Sos z dna blaszki podać do polewania mięsa.

Ocena: 4,7
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.