Soczysty filet z piersi indyka pieczony z warzywami: cały obiad w jednej brytfannie

Soczysty filet z piersi indyka pieczony z warzywami: cały obiad w jednej brytfannie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczeń z filetu indyka z warzywami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Soczysty filet z piersi indyka pieczony z warzywami to cały obiad w jednej brytfannie. Mięso indyka polecane jest ze względu na swoje walory dietetyczne. Jest lekkostrawne i chude. Warzywa po upieczeniu smakują intensywni. Pieczeń z piersi indyka w warzywach jest fantastyczna. Ekonomiczna, zdrowa i pyszna! 

Składniki

  • 1,2 kg filetu z piersi indyka

  • 2 cebule średnie, pokrojone na ćwiartki lub ósemki

  • 1 duży ziemniak belgijski, pokrojony na ósemki

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka zielona

  • 1 cytryna pokrojona na kawałki

  • 1/2 średniego kalafiora, tylko różyczki, łodygę zachować na zupę krem 

  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 100 ml oliwy

  • 50 ml soku z cytryny

  • 2 łyżeczki oregano suszonego

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet z piersi indyka natrzeć solą i pieprzem. 

  • Wszystkie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posolić i popieprzyć. Wymieszać. 

  • Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, czosnkiem i oregano. 

  • Połowę mieszaniny oliwy polać warzywa i ponownie wymieszać.

  • Po środku naczynia ułożyć filet z piersi indyka, rozsuwając warzywa na boki. Polać mięso pozostałą oliwą z cytryną.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec przez 20 minut.

  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez 1 godzinę i 15 minut lub do chwili, gdy wewnątrz mięsa temperatura osiągnie 65°C.

  • Po wyjęciu z piekarnika, mięso okryć folią aluminiową i pozostawić na 10 minut. 

Super pomysły na mięso indyka

Mięso indycze ma wszechstronne zastosowanie kulinarne. Indyka można faszerować lub nie i piec w całości.

Pieczony indyk nadziewany wątróbkami drobiowymi 

Mięso z indyka wyfiletowane można dusić i gotować.

Gulasz z indyka z papryką    Gulasz z indyka z dynią: łatwy przepis [WIDEO]

Mielone mięso z indyka świetnie nadaje się na mięsne rolady, kotlety oraz klopsy i klopsiki.

Frykadele indycze nadziewane wątróbką: przepis na klopsiki z mięsa mielonego [WIDEO]

Najwyżej cenionym elementem tuszki jest okazała pierś. 

Piersi z indyka pieczone z dodatkami - jak zrobić?     Rolada z indyka nadziewana szpinakiem    Roladki z indyka nadziewane warzywami

Ocena: 0
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).