Soczyste ćwiartki kurczaka marynowane po grecku: łatwy przepis, doskonały smak

Soczyste ćwiartki kurczaka marynowane po grecku: łatwy przepis, doskonały smak

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste i pyszne kawałki kurczaka marynowane w jogurcie greckim i ziołach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Soczyste nóżki kurczaka marynowane po grecku to łatwy przepis na smaczny obiad. Ćwiartki kurczaka można zamarynować wcześniej, a upiec na przykład na drugi dzień. Polecam!

Składniki

  • 1,5 kg nóżek kurczaka

  • 250 g jogurtu greckiego

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • 2 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszaj jogurt z oliwą, czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, oregano, solą i pieprzem. 

  • Nóżki kurczaka (w całości lub podzielone na udka i pałki) zalej jogurtem z przyprawami i wymieszaj. Można wykorzystać do marynowania woreczek z suwakiem.  Pozostawić kurczaka w marynacie na co najmniej 1 godzinę lub dłużej. 

  • Po wyjęciu ułożyć nóżki na ruszcie, pod spód wstawić blachę z wodą, aby to co skapuje z nóżek nie przypalało się. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40-45 minut. 

  • Podawać posypane natką pietruszki, ewentualnie z cząstkami cytryny i ziemniakami pieczonymi po grecku

Ocena: 2,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).