Pikantny kurczak z bakłażanem i daktylami: obłędnie pyszny przepis kuchni marokańskiej

Pikantny kurczak na ryżu z bakłażanem i daktylami
Autor: Shutterstock Pikantny kurczak na ryżu z bakłażanem i daktylami
łatwy
30 min
4

Pikantny kurczak z bakłażanem i daktylami to mój wyraz tęsknoty za wakacyjnymi podróżami. Przynajmniej za stołem mogę się przenieść do gorącego i egzotycznego Maroka. Ten marokański przepis pozwala przygotować jednocześnie pyszne mięso i doskonały ryż pełen smaków i aromatów. Polecam gorąco! 

Więcej przepisów na doskonałe dania z kurczaka w galerii:

SKŁADNIKI

  • 225 gramów ryżu basmati
  • 1 duża cebula (grubo posiekana)
  • 1 bakłażan (pokrojony w kostkę)
  • 3 ząbki czosnku (zmiażdżone lub przeciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki mielonego kminku
  • 4 łyżeczki pasty harissa
  • 1 pomarańcza, starta skórka i sok wyciśnięty
  • 8 udek z kurczaka ze skórą i kością
  • 12 daktyli (bez pestek i w plasterkach)
  • 600 mililitrów gorącego rosołu z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 15 gramów posiekanych pistacji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  • Ryż przełożyć na sito i umyć pod bieżącą wodą. Płukać tak długo, aż woda będzie czysta.
  • Ryż przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego o boku 30 cm). Do ryżu dodać cebulę, bakłażana, czosnek, przyprawy i daktyle. Wymieszać. Wlać gorący bulion drobiowy.
  • Na wierzchu ułożyć udka kurczaka skórką do góry. Posypać je solą. Skropić olejem.
  • Piec bez przykrycia przez 40 minut. Kurczak powinien się ładnie zrumienić, upiec w środku, a ryż ugotować.
  • Posypać prażonymi na suchej patelni orzechami pistacjowymi i podawać z zieloną sałatą.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej