Pieczona pierś z gęsi: przepis jak upiec soczyste piersi gęsi z chrupiącą skórką

Pieczona pierś z gęsi: przepis jak upiec soczyste piersi gęsi z chrupiącą skórką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta pierś z gęsi z chrupiącą skórką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczona pierś z gęsi to niezwykle soczysta pieczeń drobiowa. Jak prawidłowo upiec piersi gęsi? To łatwe zadanie z przepisem, który krok po kroku poprowadzi Was do sukcesu. 

Składniki

  • 2 piersi z gęsi

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki miodu

  • 3 łyżeczki tymianku

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 jabłko

  • 1 cebula

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi gęsi osuszyć, ostrym nożem naciąć skórkę na piersi w kratkę, starając się nie przeciąć mięśni.

  • Sok z cytryny wymieszać z miodem i przyprawami: tymiankiem, czosnkiem, papryką i solą. Mieszaniną natrzeć piersi gęsi.

  • Piersi przykryć i wstawić na całą noc do lodówki.

  • Na drugi dzień wyjąć piersi na 1 godzinę przed pieczeniem.

  • Na dnie naczynia ułożyć pokrojone na cząstki jabłka i piórka cebuli. Na jabłkach i cebuli ułożyć piersi gęsi.

  • Przykryć brytfannę i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C przez 60-70 minut. Po 40 minutach zdjąć pokrywkę, aby piersi ładnie się zrumieniły.

  • Upieczone piersi wyjąć z piekarnika i pozostawić na około 150 minut, aby mięso wchłonęło soki.

  • Pierś pokroić po skosie na plastry.

  • Jabłka i cebulę zmiksować, rozrzedzić wypieczonymi sokami, przyprawić i podawać jako sos do piersi.

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).