Fenomenalne BULGOGI: przepis na wołowinę po koreańsku z patelni
Pieczona pierś z gęsi: przepis jak upiec soczyste piersi gęsi z chrupiącą skórką

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Soczysta pierś z gęsi z chrupiącą skórką
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pieczona pierś z gęsi to niezwykle soczysta pieczeń drobiowa. Jak prawidłowo upiec piersi gęsi? To łatwe zadanie z przepisem, który krok po kroku poprowadzi Was do sukcesu.
Składniki
2 piersi z gęsi
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
3 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 jabłko
1 cebula
Przygotowanie krok po kroku:
Piersi gęsi osuszyć, ostrym nożem naciąć skórkę na piersi w kratkę, starając się nie przeciąć mięśni.
Sok z cytryny wymieszać z miodem i przyprawami: tymiankiem, czosnkiem, papryką i solą. Mieszaniną natrzeć piersi gęsi.
Piersi przykryć i wstawić na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień wyjąć piersi na 1 godzinę przed pieczeniem.
Na dnie naczynia ułożyć pokrojone na cząstki jabłka i piórka cebuli. Na jabłkach i cebuli ułożyć piersi gęsi.
Przykryć brytfannę i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C przez 60-70 minut. Po 40 minutach zdjąć pokrywkę, aby piersi ładnie się zrumieniły.
Upieczone piersi wyjąć z piekarnika i pozostawić na około 150 minut, aby mięso wchłonęło soki.
Pierś pokroić po skosie na plastry.
Jabłka i cebulę zmiksować, rozrzedzić wypieczonymi sokami, przyprawić i podawać jako sos do piersi.