Pieczona pierś z gęsi: przepis jak upiec soczyste piersi gęsi

Pieczona pierś z gęsi: przepis jak upiec soczyste piersi gęsi
Autor: Shutterstock Soczysta pierś z gęsi z chrupiącą skórką
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Pieczona pierś z gęsi to niezwykle soczysta pieczeń drobiowa. Jak prawidłowo upiec gęś, żeby była soczysta? To łatwe zadanie z przepisem, który krok po kroku poprowadzi Was do sukcesu. 

Gęś z piekarnika soczysta i miękka

Pieczona gęś będzie miękka i soczysta, jeśli  zastosujemy się do dwóch zasad - wcześniej zamarynujemy mięso w przyprawach i pozwolimy mu nimi przejść, a po drugie, okażemy cierpliwość podczas pieczenia. Lepiej piec mięso wolniej w niższej temperaturze. Dopiero pod koniec można podwyższyć temperaturę, by  mięso zrumienić. Mniejsze kawałki mięsa można też przed pieczeniem zrumienić na mocno rozgrzanej patelni, zamykając w ten sposób pory mięsa, co sprzyja jego soczystości.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z gęsi
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jabłko
  • 1 cebula

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi gęsi osuszyć, ostrym nożem naciąć skórkę na piersi w kratkę, starając się nie przeciąć mięśni.
  • Sok z cytryny wymieszać z miodem i przyprawami: tymiankiem, czosnkiem, papryką i solą. Mieszaniną natrzeć piersi gęsi.
  • Piersi przykryć i wstawić na całą noc do lodówki.
  • Na drugi dzień wyjąć piersi na 1 godzinę przed pieczeniem.
  • Na dnie naczynia ułożyć pokrojone na cząstki jabłka i piórka cebuli. Na jabłkach i cebuli ułożyć piersi gęsi.
  • Przykryć brytfannę i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C przez 60-70 minut. Po 40 minutach zdjąć pokrywkę, aby piersi ładnie się zrumieniły.
  • Upieczone piersi wyjąć z piekarnika i pozostawić na około 150 minut, aby mięso wchłonęło soki.
  • Pierś pokroić po skosie na plastry.
  • Jabłka i cebulę zmiksować, rozrzedzić wypieczonymi sokami, przyprawić i podawać jako sos do piersi.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej