Indycza rolada z serowo-koperkowym nadzieniem: wykwintny obiad, elegancka przystawka
Mięso z piersi indyka jest zdrowe, niskokaloryczne i pyszne. Dlatego zachęcam Was do przyrządzenia pysznej rolady z niebanalnym nadzieniem, właśnie z piersi indyka. Indycza rolada z serowo-koperkowym nadzieniem podana na ciepło to wykwintny obiad, a na zimno elegancka przystawka.
Dlaczego rolada?
Rolada pozwala lepiej ukształtować kawałek mięsa. I chociaż można upiec pierś indyka w całości, to jednak w postaci rolady wygląda lepiej. Dodatek nadzienia nawilża mięso od środka. Zwiększa również masę całej pieczeni. Zatem smak, sposób podania oraz oszczędne wykorzystanie zasobów decydują o tym, aby pierś indyka przyrządzić w postaci soczystej i smacznej rolady, która pięknie prezentuje się na talerzu.
Zobacz także sprawdzone przepisy na rolady z mięsa indyka przygotowane przez redaktorki Beszamel.pl
Rolada z indyka nadziewana jajecznicą ze szpinakiem
Rolada z udźca indyczego w paprykowej marynacie
SKŁADNIKI
- 1,2-1,4 kg filetu z piersi indyka
- 6 plastrów szynki z indyka
- 100 g tartego sera o łagodnym smaku, np. mozzarelli
- 100 g sera topionego
- 1 pęczek kopru
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła do obsmażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś umyć, osączyć, przeciąć wzdłuż, nie docinając do końca. Mięso delikatnie rozbić. Z obu stron posypać solą i pieprzem.
- Połączyć sery, dodać posiekany koperek.
- Na przygotowanym filecie ułożyć na zakładkę plastry szynki indyczej, na tym rozsmarować farsz serowo-koperkowy. Zwinąć roladę i związać bawełnianym sznurkiem.
- Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, roladę obsmażyć z każdej strony.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w 180°C przez 1 godzinę.