Indycza rolada z serowo-koperkowym nadzieniem: wykwintny obiad, elegancka przystawka

Indycza rolada z serowo-koperkowym nadzieniem
Autor: Shutterstock Indycza rolada z serowo-koperkowym nadzieniem
łatwy
45 min
4

Mięso z piersi indyka jest zdrowe, niskokaloryczne i pyszne. Dlatego zachęcam Was do przyrządzenia pysznej rolady z niebanalnym nadzieniem, właśnie z piersi indyka. Indycza rolada z serowo-koperkowym nadzieniem podana na ciepło to wykwintny obiad, a na zimno elegancka przystawka. 

Dlaczego rolada?

Rolada pozwala lepiej ukształtować kawałek mięsa. I chociaż można upiec pierś indyka w całości, to jednak w postaci rolady wygląda lepiej. Dodatek nadzienia nawilża mięso od środka. Zwiększa również masę całej pieczeni. Zatem smak, sposób podania oraz oszczędne wykorzystanie zasobów decydują o tym, aby pierś indyka przyrządzić w postaci soczystej i smacznej rolady, która pięknie prezentuje się na talerzu. 

Zobacz także sprawdzone przepisy na rolady z mięsa indyka przygotowane przez redaktorki Beszamel.pl

Rolada z indyka nadziewana jajecznicą ze szpinakiem

Rolada z udźca indyczego w paprykowej marynacie

Rolada z indyka z oliwkami

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 1,2-1,4 kg filetu z piersi indyka
  • 6 plastrów szynki z indyka
  • 100 g tartego sera o łagodnym smaku, np. mozzarelli
  • 100 g sera topionego
  • 1 pęczek kopru
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła do obsmażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś umyć, osączyć, przeciąć wzdłuż, nie docinając do końca. Mięso delikatnie rozbić. Z obu stron posypać solą i pieprzem.
  • Połączyć sery, dodać posiekany koperek. 
  • Na przygotowanym filecie ułożyć na zakładkę plastry szynki indyczej, na tym rozsmarować farsz serowo-koperkowy. Zwinąć roladę i związać bawełnianym sznurkiem.
  • Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, roladę obsmażyć z każdej strony.
  • Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w 180°C przez 1 godzinę.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej