Rolada z udźca indyka w paprykowej marynacie

2021-03-29
Rolada z udźca indyka w paprykowej marynacie
Autor: thinkstockphotos.com Rolada z udźca indyka to doskonały pomysł na rodzinny obiad. 
łatwy
20 min
4

Rolada z udźca indyczego to świetne danie na obiad w rodzinnym gronie. Słodka i ostra papryka, użyte do marynaty, podkreślą smak mięsa. Dzięki zrolowaniu mięso nie wyschnie w czasie pieczenia. Dobre gatunkowo mięso, trochę wysiłku i niebanalny obiad gotowy! 

Polecamy także przepis na Pieczonego indyka  oraz Indyka w winie - przepis Ewy Wachowicz

SKŁADNIKI

  • 1 udziec indyczy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki węgierskiej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól morska
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z udźca usunąć kość, przeciąć wzdłuż na pół nie rozcinając na końcu, uzyskując w ten sposób długie kawałki, łatwe do zwinięcia w rolady.
  • Przygotować marynatę. Czosnek posiekać i połączyć przyprawami oraz 1 łyżka oleju.
  • Mięso posmarować od wewnątrz marynatą. Zwinąć w roladę, skórą na zewnątrz i związać sznurkiem. Z zewnątrz posypać sola i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki.
  • Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180°C. Roladę włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić z wierzchu olejem, podlać 1/3 szklanki wody i piec pod przykryciem ok. godziny.
  • Po godzinie pieczenia zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 30 min aż rolada się zrumieni. W takcie pieczenia polewać sosem.
  • Gotowe wyjąć, przykryć folia i odstawić 10 minut, żeby mięso odpoczęło i wchłonęło soki. 
  • Podawać z Konfiturą z żurawiny z gruszkami i Pieczonymi ziemniakami