Rolada z piersi indyka faszerowana jajecznicą ze szpinakiem

Rolada z piersi indyka faszerowana jajecznicą ze szpinakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolada z piersi indyka faszerowana jajecznicą ze szpinakiem - pyszne mięso, atrakcyjny wygląd

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Rolada z piersi indyka faszerowana jajecznicą ze szpinakiem to  idealne danie na odświętny obiad - smaczne, nietłuste i bardzo efektownie się prezentujące. Na dodatek przepyszne i łatwe do przygotowania - czego chcieć więcej?

Składniki

  • 700-1000 g fileta z piersi indyka

  • 200 g szpinaku baby

  • mały trójkącik serka topionego

  • 2 łyżki masła

  • 5 jajek

  • ząbek czosnku

  • sól, pieprz

  • słodka i ostra papryka

  • łyżka oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet pokroić spiralnie na plaster, lekko rozbić tak aby nie zrobić dziur.

  • Mięso ułożyć na folii spożywczej lub aluminiowej na kształt prostokąta. Natrzeć przyprawami.

  • Szpinak usmażyć na łyżce masła, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem, odparować, a na końcu dokładnie wymieszać z serkiem topionym.

  • Jajka rozbełtać, dodać do szpinaku i usmażyć jajecznicę.

  • Na mięsie rozsmarować jajecznicę ze szpinakiem.

  • Całość zwinąć w roladę, jeśli trzeba to obwiązać bawełnianą nitką.

  • Blaszkę do pieczenia mięsa posmarować olejem i ułożyć roladę. Piec około 40 minut w 200*C.

  • Po upieczeniu odczekać kilka minut przed krojeniem, wtedy nie będzie się rozpadać i ładnie się pokroi.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5