Domowy pulled pork: szarpana wieprzowina wolno pieczona
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Domowy pulled pork, czyli bardzo wolno pieczoną wieprzowinę zadowoli nawet najwybredniejszego mięsożercę. Wolno pieczona wieprzowina jest wilgotna, kleista i rozpływa się w ustach. Przed podaniem szarpie się ją dwom widelcami, a podaje w tej bałaganiarskiej postaci, mocno skropioną sosem barbeque.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg wieprzowego schabu karkowego lub łopatki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki domowej roboty mieszanki przypraw: 2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu, 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku, 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka mielonego kminku , 3 łyżeczki brązowego cukru, 1 łyżeczka proszku czosnkowego i 1 łyżeczka soli morskiej
- 200 ml sosu barbecue
- 100 ml piwa słodowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wytrzyj mięso do sucha i posmaruj olejem całą jego powierzchnię.
- Rozetrzyj dokładnie natłuszczone mięso 2 łyżkami mieszanki przypraw. Włóż do brytfanny, przykryj i marynuj w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 120°C. Piecz mięso bez przykrycia przez około 6 godzin. Niecierpliwi mogą zwiększyć temperaturę do 150°C i piec tylko 3,5 godziny.
- Wyjmij mięso z piekarnika i pozwól mu nieco ostygnąć. Porozrywaj dwoma widelcami na włókna.
- Wymieszaj sos barbeque i piwo słodowe. Stopniowo wylewaj na mięso i mieszaj. Włókna mięsne powinny być pokryte sosem, ale nie mogą w nim pływać.
- Podawaj wieprzowinę, na przykład z ziemniakami puree, na burgerach lub jako przystawkę w miseczce.