Sałatka z surowych pieczarek z czosnkiem i natką pietruszki

Sałatka z surowych pieczarek z czosnkiem i natką pietruszki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z surowych pieczarek to danie popularne we Włoszech.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

W niewielu domach w Polsce jada się surowe pieczarki. A szkoda bo są bardzo smaczne, mają świeży smak o lekko orzechowym aromacie. Znakomicie nadają się do przygotowywania sałatek.

Składniki

  • 200 g surowych pieczarek

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • skórka otarta z 1 cytryny

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki posiekanej natki

  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.

  • Oliwę zmieszać z sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem i skórką cytrynową.

  • Czosnek i pieczarki wymieszać z dressingiem. Posypać natką.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1