Pasztet z wątróbek gęsich - doskonały przepis na smarowidło do chleba! [WIDEO]

Pasztet z wątróbek gęsich - doskonały przepis na smarowidło do chleba! [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasztet z wątróbek gęsich jest idealnym dodatkiem do odświętnych grzanek i codziennych kanapek. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Przepis na szybki i smaczny pasztet z wątróbek gęsich. Przyrządzony z cebulą i grzybami, puszysty pasztet gęsi będzie smacznym smarowidłem do świeżego pieczywa. Sprawdź, jak zrobić domowy pasztet z gęsich podrobów.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z wątróbek: Pasztet strasburski z wątróbek gęsich, Pasztet w wątróbek drobiowych oraz Pasztet z wątróbki bez pieczenia.

Składniki

  • 2 gęsie wątróbki

  • 1 dag suszonych grzybów

  • 1/2 szklanki wody

  • 1/2 szklanki mleka

  • 6 dag cebuli

  • 3 dag smalcu

  • 10 dag masła

  • gałka muszkatołowa

  • mielony imbir

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby umyć, zalać wodą, a gdy zmiękną, ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem mleka.

  • Grzyby wyjąć a wywar odparować, aby pozostały 3 łyżki płynu.

  • Cebulę pokroić w plasterki i zeszklić na smalcu.

  • Do miękkiej cebuli dodać umyte i oczyszczone, pokrojone wątróbki i dusić 10 minut.

  • Wątróbkę z cebulę zmiksować lub przepuść przez maszynkę (3 razy).

  • Dodać wywar grzybowy, wymieszać, przyprawić i utrzeć z masłem na krem. Pasztet z gęsich wątróbek gotowy! 

Ocena: 4,5