Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką
Pasztet z wątróbek gęsich - doskonały przepis na smarowidło do chleba! [WIDEO]
![Pasztet z wątróbek gęsich - doskonały przepis na smarowidło do chleba! [WIDEO]](https://cdn3.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_1008705043.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pasztet z wątróbek gęsich jest idealnym dodatkiem do odświętnych grzanek i codziennych kanapek.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Przepis na szybki i smaczny pasztet z wątróbek gęsich. Przyrządzony z cebulą i grzybami, puszysty pasztet gęsi będzie smacznym smarowidłem do świeżego pieczywa. Sprawdź, jak zrobić domowy pasztet z gęsich podrobów.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z wątróbek: Pasztet strasburski z wątróbek gęsich, Pasztet w wątróbek drobiowych oraz Pasztet z wątróbki bez pieczenia.
Składniki
1 dag suszonych grzybów
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
6 dag cebuli
3 dag smalcu
10 dag masła
gałka muszkatołowa
mielony imbir
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Grzyby umyć, zalać wodą, a gdy zmiękną, ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem mleka.
Grzyby wyjąć a wywar odparować, aby pozostały 3 łyżki płynu.
Cebulę pokroić w plasterki i zeszklić na smalcu.
Do miękkiej cebuli dodać umyte i oczyszczone, pokrojone wątróbki i dusić 10 minut.
Wątróbkę z cebulę zmiksować lub przepuść przez maszynkę (3 razy).
Dodać wywar grzybowy, wymieszać, przyprawić i utrzeć z masłem na krem. Pasztet z gęsich wątróbek gotowy!
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet z suszonymi pomidorami oraz Pasztet z suszonymi śliwkami.