Pasztet strasburski z wątróbek gęsich [WIDEO]

Pasztet strasburski z wątróbek gęsich [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Z wątróbek gęsich można przyrządzić znakomity pasztet strasburski z grzybami i słoniną.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wątróbki gęsie to prawdziwy rarytas. Można z nich zrobić na przykład pyszny pasztet strasburski - zapiekany pasztet z wątróbek gęsich, słoniny i grzybów. Znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oto przepis! 

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z wątróbek: Pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczenia, Pasztet z wątróbek drobiowych oraz Pasztet z wątróbek gęsich.

Składniki

  • 1 kg gęsich wątróbek

  • 25 dag słoniny

  • 10 dag pieczarek

  • duża cebula

  • szklanka mleka

  • 3 łyżki rosołu

  • 1 łyżeczka masła

  • 1//2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbki obrać z błon, namoczyć na noc w mleku, po czym udusić na maśle.

  • Pieczarki, cebulę i połowę słoniny drobno pokroić w kostkę.

  • Resztę słoniny pokroić w plastry, połowę położyć na dnie rondla, a na nich gęsie wątróbki i pozostałą słoninę na wierzchu, podduszone pieczarki z cebulą. Wątróbki podlać rosołem i dusić na małym ogniu 45 minut.

  • Wszystko zemleć w maszynce do mięsa dwa razy i przetrzeć przez sitko.

  • Pasztet doprawić solą, pieprzem i zielem angielskim, dokładnie wymieszać.

  • Małe foremki napełnić pasztetem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 25 minut.

Ocena: 4