Domowy pasztet - jak go przyprawić? [WIDEO]

Domowy pasztet - jak go przyprawić? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowy pasztet odpowiednio przyprawiony nie ma sobie równych. 

Na smak pasztetu, oprócz odpowiednio dobranych mięs, wpływają także użyte dodatki i przyprawy. Sprawdź, jak przyprawić pasztet na święta, aby smakował całej rodzinie.

Sprawdź również polecane przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet klasyczny z mieszanych mięs, Pasztet z grzybami oraz Pasztet z suszonymi śliwkami.

Jak przyprawić pasztet na święta?

Możemy wrzucić do masy mięsnej gotowane grzyby, posiekane suszone owoce np. śliwki, żurawinę, sparzone i obrane ze skórki orzechy pistacjowe lub laskowe czy pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Idealnie pasują też kapary czy  marynowany zielony  pieprz, drobne oliwki.

Pasztet domowy uzyskuje charakterystyczny smak dzięki przyprawieniu gałką muszkatołową. Do przygotowania świątecznego pasztetu używamy też ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku, imbiru, rozmarynu, tymianku, cząbru, majeranku, a nawet ostrej papryczki chili.

Jakiego alkoholu użyć do przyprawienia pasztetu?

Dla nadania mięsu specyficznego aromatu dodajemy też alkohol. Może być to zarówno brandy, czerwone wytrawne wino lub nalewka ze śliwek, jak mocniejsze i bardziej wyraziste w smaku porto i malaga.

tip dnia

Pasztet z drobiu i cielęciny doprawiamy białym pieprzem, z innych mięs - czarnym.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcy oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

Ocena: 3,3