Delikatny pasztet drobiowy z pieczarkami

Delikatny pasztet drobiowy z pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pasztet drobiowy z pieczarkami to prawdziwy delikates. Piecze się go w kąpieli wodnej, dzięki czemu wolniej zachodzą przemiany wewnątrz pasztetu. Dlatego jest delikatny i soczysty. 

Składniki

  • 500 g filetu z piersi kurczaka lub indyka

  • 200 g drobnych pieczarek

  • 2 jajka

  • 60 ml śmietany 18%

  • 25 g tartej bułki

  • 1 pomarańcza, tylko starta skórka

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól i biały pieprz

  • masło do posmarowania formy

  • wrzątek do kąpieli wodnej

  • świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby umyć i przekroić na pół lub na ćwiartki.

  • Filet z piersi kurczaka pokroić w grubą kostkę. Większa część piersi kurczaka przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z połową pieczarek.

  • Do mielonego filetu dodać ubite jajka, skórkę z cytryny, bułkę tartą, paprykę, sól oraz biały pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na koniec dodać pozostałe kawałki mięsa i pieczarki, ponownie wymieszać.

  • Formę keksową posmarować masłem, wypełnić masą pasztetową, przykryć folią aluminiową i wstawić do brytfanny z wysokimi brzegami. Do brytfanny wlać wrzątek, do połowy wysokości keksówki.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut. Zdjąć folię i zapiekać jeszcze 20 minut.

  • Ostudzony pasztet wyjąć z foremki, udekorować świeżymi ziołami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5