Belgijski pasztet wieprzowy z orzechami laskowymi
2021-03-29
średni
60 min
4
Pasztet wieprzowy z orzechami laskowymi to specjalność kuchni belgijskiej. Ten pyszny i niezwykle wykwintny pasztet, zawinięty w wędzony boczek i bogaty w aromatyczne orzechy, uświetni każdą rodzinną uroczystość. Pasztet wieprzowy z orzechami laskowymi polecamy nie tylko od święta!
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi śliwkami, Pasztet staropolski oraz Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.
SKŁADNIKI
- 60 dag łopatki wieprzowej
- 60 dag udźca indyka
- 25 dag wątróbek drobiowych
- 20 dag surowego podgardla lub boczku
- 5 jajek
- 2 spore cebule
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 średniej wielkości kapelusze borowików
- 1 łyżka smalcu
- 20 dag cienko pokrojonego wędzonego boczku lub bekonu
- 2 małe liście laurowe
- 6-8 ziaren ziela angielskiego
- gałka muszkatołowa
- pieprz mielony i ziarnisty
- sól
- garść orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz warzywa, ułóż na dnie garnka.
- Mięsa (oprócz wątróbek) rozłóż na warzywach.
- Pomiędzy kawałki mięsa wetknij grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu.
- Wlej do garnka 1,5 l wrzącej wody i wsyp łyżeczkę soli. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj. Gotuj 3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Mięso wyjmij, usuń kość z udźca.
- Wywar przecedź. Do wywaru włóż wątróbkę i gotuj 5-7 minut bez przykrycia. Wyjmij wątróbkę, a wywar odparuj do objętości 1,5 szklanki.
- Orzechy upraż na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
- Mięso pokrój i przepuść 3 razy przez maszynkę.
- Potem ucieraj, kolejno wbijając jajka i wlewając po kilka łyżek wywaru. Przypraw solą, pieprzem i gałką, wymieszaj z całymi orzechami.
- Formę (lub formy) nasmaruj smalcem, wyłóż plastrami boczku, napełnij masą pasztetową (nie po brzegi, bo pasztet rośnie), wierzch również okryj plasterkami boczku i wstaw do gorącego piekarnika.
- Piecz 60-75 minut w temp. 180°C.
- Rumiany pasztet wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.