Zdrowa i prosta pasta warzywna do chleba

Zdrowa i prosta pasta warzywna do chleba

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasta warzywna do chleba to znakomite smarowidło nie tylko dla wegetarian - świetnie komponuje się też z wędlinami lub serami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Prosta pasta warzywna do chleba to nie tylko świetny  dodatek  do pieczywa, ale też znakomite smarowidło do sera czy  wędlin - zasmakuje każdemu. Łatwa do przygotowania,  pełna witamin i  niedroga - czego chcieć więcej?

Składniki

  • 3 małe cebulki,

  • 3-4 ząbki czosnku,

  • 1 duża papryka czerwona,

  • 6 kawałków suszonych pomidorów,

  • zioła i przyprawy: pęczek natki pietruszki, 6 listków świeżej bazylii, ulubione suszone zioła lub ich mieszanka, sól,

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić ją na 4-6 części. Cebulę obierać i pokroić w ćwiartki. Czosnek obrać.

  • Wszystkie warzywa ułożyć na papierze do pieczenia.

  • Piec w temperaturze 150-180 stopni przez jakieś 20-30 minut. Ważne, żeby warzywa się delikatnie podpiekły, ale nie spaliły.

  • Warzywa, suszone pomidory, zioła i przyprawy oraz oliwę zblendować. Pastę przełożyć do wyparzonego słoiczka, przechowywać w lodówce.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5