Pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczenia [przepis+WIDEO]

Pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczenia [przepis+WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pasztet z wątróbki znakomicie smakuje z ogórkiem kiszonym lub konserwowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

To danie dla zdeklarowanych miłośników wątróbek. Najpierw mamy smażone wątróbki, które można podawać z chlebem. Jeśli coś zostanie - przecieramy i schładzamy, uzyskując pasztet bez pieczenia. Sprawdź, jak zrobić pyszny pasztet z wątróbki z drobiowej. Warto zauważyć, że ta sprawdzona receptura, doskonale sprawdzi się również podczas świąt.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z wątróbek: Pasztet strasburski z wątróbek gęsich, Pasztet z wątróbek drobiowych orazPasztet z wątróbki bez pieczenia.

Składniki

  • ok. 0,5 kg wątróbek drobiowych

  • 2 duże cebule

  • 4 duże ząbki czosnku

  • duże, kwaskowate jabłko

  • smalec gęsi lub olej z orzeszków ziemnych (albo inny, który "lubi" wysokie temperatury i się nie przypala)

  • odrobina mąki

  • przyprawy: 4-5 łyżek majeranku, sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbki umyj, usuń błony i tłuszcz, osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz mąką i wrzuć na rozgrzany tłuszcz (nie smaż długo, wątróbki muszą się tylko ściąć).

  • Dodaj posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i drobno pokrojone jabłko. Dolej odrobinę wody (żeby się nie przypalało) i duś pod przykryciem.

  • Gdy wątróbki będą dobre, dodaj majeranek, posól i popieprz. Odstaw.

  • Gdy potrawa trochę przestygnie, zmiel ją malakserem (ale zwykły blender też da radę), dodatkowo możesz przetrzeć przez sito - pasztet będzie bardziej gładki.

  • Przełóż go do miseczki, przykryj i wstaw do lodówki na dolną półkę (tam gdzie jest najchłodniej). Smarowidło powinno okrzepnąć - podawaj je z białym pieczywem i ogórkiem konserwowym.

tip dnia

Masę wątróbkową możesz też upiec (ok. 1 godz. w 180 stopniach), ale wtedy warto dodać do niej bułkę namoczoną w mleku lub kaszę mannę.

Ocena: 5