Co zrobić z resztek kurczaka? Zrób pyszną pastę kanapkową w 5 minut!

Co zrobić z resztek kurczaka? Zrób pyszną pastę kanapkową w 5 minut!
Autor: Shutterstock Resztki kurczaka można wykorzystać bez problemu w pysznej paście kanapkowej
łatwy
15 min
4

Został Ci kurczak z obiadu, rosołu albo grilla? Nie wyrzucaj go! Zrób z niego pyszną, kremową pastę kanapkową, która powstaje dosłownie w kilka minut. To świetny sposób na wykorzystanie resztek mięsa z kurczaka i przygotowanie domowej przekąski w duchu zero waste. Wystarczy odrobina majonezu, przyprawy i ulubione dodatki, by powstało smarowidło idealne na śniadanie lub kolację. Prosty, szybki i przepyszny pomysł, który zawsze się udaje!

Pasty kanapkowe - pyszne coś z niczego!

Pasty kanapkowe to jeden z najprostszych i najbardziej kreatywnych sposobów na wykorzystanie resztek z lodówki. Pozwalają w kilka minut wyczarować coś smacznego z tego, co zostało po obiedzie – kawałka pieczonego mięsa, gotowanego kurczaka czy warzyw z rosołu. Dzięki temu nic się nie marnuje, a domowe śniadania i kolacje zyskują nowy, pyszny wymiar.

Pasta z kurczaka to klasyk, który można przygotować na wiele sposobów – z majonezem, jogurtem naturalnym, ziołami, jajkiem lub ogórkiem kiszonym. To przepis, który nie tylko pozwala wykorzystać resztki mięsa, ale też daje pełną swobodę eksperymentowania ze smakiem. Wystarczy chwila, by z kilku składników powstała kremowa, aromatyczna pasta, idealna do świeżego pieczywa lub tostów.

Inne pomysły na wykorzystanie mięsa z kurczaka:

Przebojowe kotlety drobiowe: najlepszy patent na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka

Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu - oszczędne danie obiadowe

Fantastyczny ryż z kurczakiem na słodko - znakomite dania z resztek pieczonego kurczaka

SKŁADNIKI

  • mięso z kurczaka gotowanego w wywarze, pieczonego lub grillowane - pozbawione kości i chrząstek
  • posiekany szczypiorek i natka pietruszki
  • jajka na twardo (liczba zależy od ilości  mięsa) - 2 na ćwiartkę kurczaka
  • majonez - czubata łyżka na ćwiartkę kurczaka
  • ulubione przyprawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka posiekać drobno lub zblendować  - zależy jaką konsystencję pasty wolimy.
  • Dodać posiekane zioła i drobno pokrojone jajka.
  • Przyprawić i wymieszać z majonezem.
  • Pasta doskonale smakuje z ciemnym pieczywem i  pomidorami lub  ogórkami małosolnymi.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej