Pasta z jajek i szynki - bez majonezu!

Pasta z jajek i szynki - bez majonezu!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pastą z jaj i szynki można też faszerować jajka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasta z jajek na twardo i szynki bez dodatku majonezu jest  delikatna, bardziej zwarta. Nadaje się tez do faszerowania jajek, na  przykład na wielkanocny  stół.

Składniki

  • 2 jajka ugotowane na twardo

  • 110-120 g szynki

  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

  • 3-4 łyżki oleju z orzechów włoskich (może być lniany lub inny)

  • 0,5 łyżeczki delikatnej musztardy

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrać jajka, przeciąć je i delikatnie wyjąć żółtka- przełożyć je do miseczki.

  • Do żółtek dolać olej i utrzeć je z tłuszczem na gładką pastę.

  • Szynkę i ugotowane białka posiekać drobniutko i połączyć ze szczypiorkiem oraz utartymi żółtkami.

  • Doprawić musztardą, solą i pieprzem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0