Lutenica - bałkańska pasta do mięs i kanapek

Lutenica - bałkańska pasta do mięs i kanapek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lutenica - bałkańska pasta do mięs i kanapek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 18 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Lutenica, to znana na całych Bałkanach pasta z pomidorów, cebuli i ostrej papryki. W tym przepisie z dodatkiem ogórków małosolnych. Idealna do mięs i kiełbasek z grilla, ale dobra też do kanapek.

Składniki

  • 1 duże opakowanie koncentratu pomidorowego 250 g (30%)

  • 3 cebulki szalotki

  • 1 ostra papryka lub sproszkowane chili - do smaku

  • 2 ogórki małosolne

  • 1/4 łyżeczki cukru

  • 50 ml oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Koncentrat połączyć z oliwą, chili lub papryczką i cukrem. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.

  • Podobnie ogórki, które przed podaniem odcedzić z soku.

  • Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku, nie chłodzić. 

  • Podawać do mięs.

Ocena: 4