Delikatny smalec orzechowy - oryginalny przepis

Delikatny smalec orzechowy - oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smalec z dodatkiem orzechów laskowych  ma niepowtarzalny smak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy smalec orzechowy jest  pyszny, a jego smak oryginalny - dzięki dodatkowi  orzechów laskowych.  Łatwy do przygotowania, z chrupiącymi drobinkami orzechów, o ciekawym aromacie - po prostu pycha!

Składniki

  • 5o dag słoniny

  • 1 spora cebula

  • 1 winne jabłko

  • 2 łyżki drobno posiekanych  orzechów laskowych

  • łyżka tymianku

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do rozgrzanego wysokiego rondla wrzucić słoninę pokrojoną w drobną kostkę.

  • Mocno rozgrzać, wymieszać. Poczekać aż tłuszcz się wytopi  a słonina zacznie przypominać skwarki.

  • Do gotującego smalcu wrzucić drobno posiekane jabłko i cebulę. Zmniejszyć lub w ogóle zgasić ogień pod rondlem. Gdy  cebula lekko się zarumieni  dodać orzechy, roztarty tymianek i sól

  • Przelać do miseczki  pozostawić do zastygnięcia.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8