Angielska pasta cytrynowo-maślana do pieczywa
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Słodka, kwaśna i aksamitna - taka jest angielska pasta cytrynowa. Świetna jako dodatek do świeżych bułeczek lub kruchych ciasteczek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 cytryny
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Po osuszeniu zetrzeć z nich skórkę, zalać niedużą ilością wody i gotować 15 min.
- Do ugotowanej skórki dodać wyciśnięty z cytryn sok, masło i miód.
- Naczynie wstawić do większego garnka wypełnionego wrzątkiem i podgrzewać aż miód i masło się roztopią.
- Gdy składniki się połączą dodać do nich roztrzepane jajka i cały czas mieszając podgrzewać jeszcze kilka minut.
- Gdy pasta zgęstnieje, przelać ją do czystych słoików, szczelnie zamknąć i wystudzić. Po ostygnięciu trzymać w lodówce do 1 miesiąca.