Pascha wielkanocna z bakaliami

Pascha wielkanocna z bakaliami

Autor Zdjęcia: mat. pras. Restauracja Dwa Światy

Pascha z bakaliami to tradycyjny deser wielkanocny ze Wschodu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wypróbuj przepis na paschę wielkanocną z bakaliami, tradycyjny deser z twarogu, jaj i mleka. Pascha wielkanocna podawana jest na zimno, smakiem przypomina nieco sernik. Prawdziwa pascha wielkanocna powinna zawierać dużo rodzynek, migdałów, suszonych moreli i skórki pomarańczowej. Nie obejdzie się także bez świeżej wanilii.

Składniki

  • 1 l mleka tłustego

  • 1 kubek śmietany kwaśnej lub zsiadłego mleka

  • 3 jajka

  • Laska wanilii

  • 2/3 szklanki cukru pudru

  • 100 g masła

  • bakalie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do garnka wlej mleko, dodaj mleko zsiadłe lub śmietanę, wbij jajka. Wymieszaj i zagotuj. Trzymaj na niewielkim ogniu do czasu, aż masa się zetnie i ser oddzieli się od serwatki.

  • Durszlak wyłóż gazą albo czystą ściereczką, następnie przelej zawartość garnka. Troszkę serwatki zachowaj. Masę ściśnij dokładnie i zostaw, aż wystygnie.

  • Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj wcześniej przygotowany twaróg i wymieszaj. Dodaj garść pokrojonych bakalii. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do durszlaka wyłożonego szmatką (namoczoną lekko w serwatce), uklep, zawiń i wstaw na noc do lodówki.

  • Kolejnego dnia ostrożnie przełóż masę na talerz. Przed podaniem możesz udekorować bakaliami.

Ocena: 3,5