Peperonata czyli pyszne danie warzywne z papryką w roli głównej
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Fantastyczna jarzynka z kolorowej papryki jest prawdziwą ozdobą stołu podczas rodzinnego obiadu. Sprawdza się zarówno jako samodzielne danie, na przykład z kromką białego pieczywa lub jako dodatek do dań mięsnych.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 zielone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów z puszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki siekanej bazylii
- 2 łyżki kaparów
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie w sporej patelni. Po 5 minutach dodać pokrojona w paski paprykę i dusić 4-5 minut.
- Pomidory przecedzić i dodać do patelni, dusić na małym ogniu 30 min.
- Gdy płyn odparuje dodać kapary i bazylię. Podawać z białym pieczywem.