Papaja: właściwości i wartości odżywcze. Jak jeść owoce papai?

Papaja: właściwości i wartości odżywcze

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przecier z papai korzystnie wpływa na przywrócenie równowagi w przewodzie pokarmowym po kuracji antybiotykowej

Papaja jest bogata w kwas foliowy, cynk, potas, magnez oraz różnorakie witaminy. Jak wygląda owoc papai i skąd pochodzi? Jakie ma właściwości i wartości odżywcze? Na te i wiele innych odpowiadamy w poniższym tekście.

Jak wygląda papaja?

Owoce papai pochodzą z Ameryki i mają owalny, często gruszkowaty kształt. Skórka dojrzałego owocu ma z reguły żółto-pomarańczowy kolor. Jest jadalna. Miąższ może mieć barwę łososiową lub pomarańczową. Znajdziemy w nim duże ilości nasion pokryte galaretowatym śluzem.

Papaja: jak jeść ten owoc egzotyczny?

Papaję kroi się na pół, a potem z reguły wyjmuje się z niej łyżką pestki (mimo że są one jadalne). Nasion papai nie powinny spożywać kobiety w ciąży, gdyż badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że mogą one powodować trwałe uszkodzenia płodu.

Papaje można spożywać pokrojone na kawałki lub w formie różnego rodzaju napojów. Można je również wykorzystać jako składnik sałatki wieloowocowej. Gdybyśmy zdecydowali się na takie rozwiązanie, to należy dodać papaję w ostatnim momencie, gdyż niektóre z substancji chemicznych zawartych w owocu mogą spowodować zbytnie rozmiękczenie innych owoców.

Papaja i jej właściwości: dlaczego zwana jest cudem natury?

W owocach i liściach papai znajduje się papaina - enzym wykorzystywany w lecznictwie oraz przyśpieszający trawienie. Papainę stosuje się jako składnik leków zapobiegających rozwojowi raka (naukowcy z Uniwersytetu na Florydzie dowiedli, że hamuje ona wzrost guzków w przypadku raka piersi). Jest ona również popularnym składnikiem kremów przeciw cellulitowi.

Cudowny owoc zawiera też fibryny, czyli białko usprawniające krzepnięcie krwi. Udowodniono naukowo, że po kuracji antybiotykowej przecier z papai korzystnie wpływa na przywrócenie równowagi w przewodzie pokarmowym.

Ocena: 3,9