Smoothie z papają - jak zrobić?
Sposobów na smoothie z papają jest wiele - od tych orzeźwiających, idealnych latem, aż po gęste, jogurtowe smoothie, które chętniej wypijemy zimą, gdy organizm dopomina się o kalorie.
Papaja to egzotyczny owoc, oryginalnie pochodzący z Ameryki Środkowej - skąd dzięki portugalskim i hiszpańskim podbojom trafiła do Europy, a także Indii i innych krajów azjatyckich. Owoc jest pomarańczowego koloru, czasem żółtawozielonego, zaś miąższ wewnątrz niego ma kolor żółtoróżowy. Papaja jest dobrym źródłem witaminy C, a także kwasu foliowego, potasu, witaminy E, witaminy A oraz witaminy K. Do tego zawiera enzymy proteolityczne - substancje, które wspomagają trawienie białek, przez co papai przypisuje się właściwości odmładzające.
SKŁADNIKI
- 1 jogurt naturalny 400 g
- 1 papaja
- 2 banany
- 1 łyżka miodu
- cytryna
- 2 plasterki pomarańczy (do ozdoby)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Banany obieramy ze skórki i połamane na kilka kawałków wrzucamy do dzbanka z jogurtem.
- Papaję kroimy na pół i łyżką usuwamy pestki. Miąższ wyjmujemy również łyżką i dokładamy do dzbanka.
- Na koniec dodajemy stołową łyżkę miodu i kropimy cytryną, by dodać orzeźwiającej nuty.
- Całość miksujemy blenderem i podajemy w szklankach przyozdobionych plasterkiem pomarańczy.