Sałatka som tam, czyli sałatka z papai z fasolką szparagową i orzechami ziemnymi po tajsku

Sałatka som tam, czyli sałatka z papai z fasolką szparagowa i orzechami ziemnymi po tajsku
Autor: Shutterstock Sałatka som tam podana na ciemnym talerzu.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Som tam to jedna z najpopularniejszych tajskich sałatek. Przygotowuje się ją z zielonej papai z warzywami, orzechami i aromatyczną pastą chili. Podaje się ją ze smażonymi krewetkami lub kurczakiem. Świetnie smakuje również podana do ryżu. To niesamowite połączenie smaków - słodkiego, kwaśnego i ostrego z nutą chrupkości i świeżości, które wręcz eksploduje w ustach.

Zielona papaja - co to za owoc?

Zielona papaja to po prostu niedojrzały owoc papai, która w miarę dojrzewania zmienia kolor na pomarańczowy,a  konsystencję miąższu na kremową. Niedojrzała, zielona papaja ma jasnozielony kolor miąższu i jest bardziej kwaskowa i chrupiąca.

Czym zastąpić zieloną papaję

Jeśli masz ograniczony dostęp do egzotycznych owoców, to możesz mieć p[problem z kupieniem niedojrzałej, zielonej papai. Ale sałatkę som tam możesz przygotować zastępując papaje młodą kalarepką. Jest równie smaczna.

Przepis na tajską sałatkę z zielonej papai czyli SOM TAM

SKŁADNIKI

  • 0,5 zielonej papai
  • 1 marchewka
  • 4 pomidory koktajlowe
  • kilka strączków fasolki szparagowej zielonej
  • 1 zielone chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzechów ziemnych
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papaję obrać i poszatkować w długie, cienkie zapałki.
  • Fasolkę szparagową zblanszować w osolonej wodzie przez kilka minut, odcedzić, pokroić na 2,5-cm kawałki.
  • Marchewkę obrać i pokroić w zapałki. Pomidory umyć, przekroić na pół.
  • Chili oczyścić z pestek, pokroić na cienkie krążki, zblendować z czosnkiem, cukrem, dodać sok z limonki i sosem rybnym na pastę.
  • Dressingiem polać sałatkę i wymieszać. Posypać podprażonymi na suchej patelni orzeszkami.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej