Sałatka som tam, czyli sałatka z papai z fasolką szparagową i orzechami ziemnymi po tajsku
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Som tam to jedna z najpopularniejszych tajskich sałatek. Przygotowuje się ją z zielonej papai z warzywami, orzechami i aromatyczną pastą chili. Podaje się ją ze smażonymi krewetkami lub kurczakiem. Świetnie smakuje również podana do ryżu. To niesamowite połączenie smaków - słodkiego, kwaśnego i ostrego z nutą chrupkości i świeżości, które wręcz eksploduje w ustach.
Zielona papaja - co to za owoc?
Zielona papaja to po prostu niedojrzały owoc papai, która w miarę dojrzewania zmienia kolor na pomarańczowy,a konsystencję miąższu na kremową. Niedojrzała, zielona papaja ma jasnozielony kolor miąższu i jest bardziej kwaskowa i chrupiąca.
Czym zastąpić zieloną papaję
Jeśli masz ograniczony dostęp do egzotycznych owoców, to możesz mieć p[problem z kupieniem niedojrzałej, zielonej papai. Ale sałatkę som tam możesz przygotować zastępując papaje młodą kalarepką. Jest równie smaczna.
Przepis na tajską sałatkę z zielonej papai czyli SOM TAM
SKŁADNIKI
- 0,5 zielonej papai
- 1 marchewka
- 4 pomidory koktajlowe
- kilka strączków fasolki szparagowej zielonej
- 1 zielone chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzechów ziemnych
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu rybnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papaję obrać i poszatkować w długie, cienkie zapałki.
- Fasolkę szparagową zblanszować w osolonej wodzie przez kilka minut, odcedzić, pokroić na 2,5-cm kawałki.
- Marchewkę obrać i pokroić w zapałki. Pomidory umyć, przekroić na pół.
- Chili oczyścić z pestek, pokroić na cienkie krążki, zblendować z czosnkiem, cukrem, dodać sok z limonki i sosem rybnym na pastę.
- Dressingiem polać sałatkę i wymieszać. Posypać podprażonymi na suchej patelni orzeszkami.