Pierogi z kaszą gryczaną: przepis na oryginalną wersję tradycyjnego wigilijnego dania

2021-03-29
Milena Łakomska
Pierogi z kaszą gryczaną na Wigilię
Autor: Shutterstock Pierogi z kaszą gryczaną odpowiednio przyprawione smakują wybornie. 
łatwy
40 min
4

Pierogi z kaszą gryczaną na Wigilię - zrób rewolucję na wigilijnym stole. Kasza gryczana i twaróg zamiast kapusty i grzybów? To może być ciekawe urozmaicenie tradycyjnej wieczerzy wigilijnej! 

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, Pierogi z rybą oraz Pierogi z makiem.

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 25 dag chudego twarogu
  • duża cebula
  • 5 łyżek masła
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżka oliwy
  • sól
  • woda

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie wigilijnych pierogów zacznij od zrobienia farszu. W dwóch szklankach osolonej wody ugotuj kaszę gryczaną na sypko.
  • Obierz cebulę i drobno ją posiekaj, przyrumień na patelni na maśle na złoty kolor.
  • Do kaszy dodaj twaróg, wymieszaj, zalej tłuszczem z połową przyrumienionej cebuli.
  • Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Odstaw przygotowany farsz.
  • Zagnieć ciasto, rozwałkuj, wytnij krążki, na każdy krążek nałóż farsz tak, aby jak najbardziej wypełnić ciasto. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
  • Zagotuj w garnku wodę, posól ją nieco. Pierogi wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj do wypłynięcia.
  • Wyłóż pierogi na talerz i polej resztą przyrumienionej cebuli.
Milena Łakomska