Pierogi z kaszą gryczaną: przepis na oryginalną wersję tradycyjnego wigilijnego dania [WIDEO]

Pierogi z kaszą gryczaną: przepis na oryginalną wersję tradycyjnego wigilijnego dania [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierogi z kaszą gryczaną odpowiednio przyprawione smakują wybornie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pierogi z kaszą gryczaną na Wigilię - zrób rewolucję na wigilijnym stole. Kasza gryczana i twaróg zamiast kapusty i grzybów? To może być ciekawe urozmaicenie tradycyjnej wieczerzy wigilijnej! 

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, Pierogi z rybą oraz Pierogi z makiem.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej

  • 25 dag chudego twarogu

  • duża cebula

  • 5 łyżek masła

  • 2 szklanki wody

  • szczypta soli i pieprzu

  • 2 szklanki mąki

  • jajko

  • łyżka oliwy

  • sól

  • woda

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie wigilijnych pierogów zacznij od zrobienia farszu. W dwóch szklankach osolonej wody ugotuj kaszę gryczaną na sypko.

  • Obierz cebulę i drobno ją posiekaj, przyrumień na patelni na maśle na złoty kolor.

  • Do kaszy dodaj twaróg, wymieszaj, zalej tłuszczem z połową przyrumienionej cebuli.

  • Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Odstaw przygotowany farsz.

  • Zagnieć ciasto, rozwałkuj, wytnij krążki, na każdy krążek nałóż farsz tak, aby jak najbardziej wypełnić ciasto. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.

  • Zagotuj w garnku wodę, posól ją nieco. Pierogi wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj do wypłynięcia.

  • Wyłóż pierogi na talerz i polej resztą przyrumienionej cebuli.

Ocena: 5