Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem [WIDEO]
Pierogi z kaszą gryczaną: przepis na oryginalną wersję tradycyjnego wigilijnego dania [WIDEO]
![Pierogi z kaszą gryczaną: przepis na oryginalną wersję tradycyjnego wigilijnego dania [WIDEO]](https://cdn3.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_131302352.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pierogi z kaszą gryczaną odpowiednio przyprawione smakują wybornie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Pierogi z kaszą gryczaną na Wigilię - zrób rewolucję na wigilijnym stole. Kasza gryczana i twaróg zamiast kapusty i grzybów? To może być ciekawe urozmaicenie tradycyjnej wieczerzy wigilijnej!
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, Pierogi z rybą oraz Pierogi z makiem.
Składniki
1 szklanka kaszy gryczanej
25 dag chudego twarogu
duża cebula
5 łyżek masła
2 szklanki wody
szczypta soli i pieprzu
2 szklanki mąki
jajko
łyżka oliwy
sól
woda
Przygotowanie krok po kroku:
Przygotowanie wigilijnych pierogów zacznij od zrobienia farszu. W dwóch szklankach osolonej wody ugotuj kaszę gryczaną na sypko.
Obierz cebulę i drobno ją posiekaj, przyrumień na patelni na maśle na złoty kolor.
Do kaszy dodaj twaróg, wymieszaj, zalej tłuszczem z połową przyrumienionej cebuli.
Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Odstaw przygotowany farsz.
Zagnieć ciasto, rozwałkuj, wytnij krążki, na każdy krążek nałóż farsz tak, aby jak najbardziej wypełnić ciasto. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
Zagotuj w garnku wodę, posól ją nieco. Pierogi wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj do wypłynięcia.
Wyłóż pierogi na talerz i polej resztą przyrumienionej cebuli.